landstorm-nederland-2-polo
mjollnir-polo
viking-fekete-nap-polo
white-pride-world-white-polo
viking-fekete-nap-triko-noi
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
maria-theresia-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover

Több mint negyven spanyolországi önkéntes nemzetiszocialista veterán, akik megsérültek, miközben a második világháború során Németország oldalán küzdöttek a bolsevizmus ellen, kap a német kormánytól mind a mai napig nyugdíjat, amely összesen éves szinten meghaladja a százezer eurót. 

Németország ma is tiszteletben tartja azt a Francisco Franco spanyol tábornokkal 1962-ben megkötött megállapodást, amelynek lényege az volt, hogy kifizeti a németek oldalán küzdő spanyol katonák nyugdíjait.

Bár a polgárháború során kivérzett ibériai ország hivatalosan nem vett részt a második világháború küzdelmeiben, az El Ferrol del Caudillo a Führerrel kötött megállapodás részeként 1941 és 1943 között arra ösztönözte a spanyol önkénteseket, hogy Tengely oldalán vegyék fel a harcot a kommunista Szovjetunió ellen.

Maradj velünk kapcsolatban!

A múlt héten Andrej Hunko, a Baloldali Párt (Die Linke) aacheni parlamenti képviselőjének feltett kérdésére az a „beismerő” válasz érkezett, hogy Angela Merkel koalíciós kormánya mind a mai napig évente több mint százezer eurót fizet ki nyugdíj címén azon túlélőknek (egyes esetekben a rokonaiknak), akik spanyol önkéntesként az úgynevezett Kék Hadosztályban harcoltak a keleti fronton. A pontos adatok szerint ez a szám 107 352 euró (33 és fél millió forint), amelyet 41, a német hadseregben küzdő spanyol veterán, továbbá a harcok során elhunyt nyolc önkéntes özvegye, valamint egy, a Kék hadosztályban harcoló spanyol árvája kap.

Hunko botrányosnak nevezte, hogy Németország hetven évvel a háborút követően még mindig több mint százezer eurót fizet évente – mint említette – „náci kollaboránsoknak”. Hozzátette: „abban az időben ezek az emberek önként csatlakoztak a német fasisztákhoz, hogy az ő oldalukon egy megsemmisítő háborút vívjanak Kelet-Európában. Számomra érthetetlen, hogy a német kormány még mindig ragaszkodik ezekhez a kifizetésekhez, amikor még oly sok háborús áldozat vár az őket megillető kártérítésre”. A Kék Hadosztály túlélőinek nyugdíjkifizetésére irányuló megállapodást 1962-ben írták alá az 1939-től 1973-ig a miniszterelnöki tisztséget betöltő Franco kormányának, valamint az NSZK kormányának képviselői.

A nemzetiszocialista Németország oldalán összesen 47 ezer spanyol önkéntes harcolt egy Hitler és Franco közti megállapodás eredményeként, amelynek az volt a lényege, hogy az 1936 és 1939 között pusztító polgárháborút átélő Spanyolországot ne érje el túl gyorsan a második világháború szele, ám valamilyen módon segítséget nyújtson a Führernek, valamint Mussolini Olaszországának, és kivegye a részét a háborús erőfeszítésekből.

A német kormány képviselője által beadott válaszban megemlítette, hogy a kutatások szerint a Kék Hadosztály tagjai közül 22 ezer fő elesett, megsebesült vagy tűnt el nyom nélkül a háború éveiben. Más becslések szerint 5 ezer spanyol hunyt el a keleti fronton.

(Múlt-Kor nyomán)

white-pride-world-wide-triko-ferfi
joachim-peiper-polo
reenactor-polo
viking-fekete-nap-polo
thor-mit-uns-triko-noi
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
totenkopf-polo
leibstandarte-triko-ferfi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: