ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
odin-s-ravens-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
in-odin-we-trust-polo
odin-polo
batschka-polo
otto-von-skorzeny-polo

A Harmadik Birodalom öröksége továbbra is a lengyelországi Zlocieniec (korábban Falkenburg) városa felett lebeg, két, egykoron egy nemzetiszocialista képzési központ területén állt téglatorony formájában.

Nemrég egy 82 éves német időkapszulát fedeztek fel a tornyok közelében, amely tökéletes állapotban megőrzött nemzetiszocialista emlékeket, többek között Adolf Hitler két Mein Kampfjának két példányát is tartalmazta.

Maradj velünk kapcsolatban!

1934. április 22-én frissen vasalt egyenruhát viselő német tisztviselők és fekete cilinderes helyi méltóságok gyűltek össze Falkenburg városa mellett a jövőbeli NS vezetők képzésére létrehozott három hatalmas oktatási központ egyike, az Ordensburg Krossinsee alapkőletételének apropóján rendezett ünnepségen – olvasható a History.com cikkében.

A tömeg figyelhette, ahogyan a NSDAP vezetők fényesre csiszolt fekete csizmájukkal egy rozoga létrán leereszkednek az építmények alapjának helyéül szolgáló hatalmas gödörbe. Egyikük egy tekercset vett elő több mint hat méterrel a föld alatt, és felolvasta az ünnepélyes alapkőletétel alkalmából írt szöveget a pergamenről, amelynek alján hatalmas, piros betűkkel ez volt olvasható: „Heil Hitler!”. Miután a tömeg hűséget vallott a Führernek, feltekerték a tekercset, összekötötték egy piros szalaggal, viasszal lepecsételték, egy fekete rézhengerbe csúsztatták más korabeli iratokkal együtt, majd a henger tetejét és alját összeforrasztották.

 

Az időkapszulát a torony alapjánál helyezték el. A központ mindössze két év alatt elkészült, és az épület átadásán 1936. április 24-én maga Hitler is jelen volt. A központba csak 23 és 26 év közötti, német állampolgársággal rendelkező, legalább 160 centi magas férfiak nyerhettek felvételt. A diákok reggelente filozófiát, politikát és világtörténelmet tanultak, délután pedig katonai gyakorlatokon vettek részt, valamint sportoltak. A képzési központban több mint 20 lakónegyed mellett sportpályák, gyakorlópályák és egy lovarda is helyet kapott. A diákok a közeli tavon evezhettek és vitorlázhattak is. 1937-től a Hitlerjugend tagjai is csatlakozhattak a fiatal NSDAP káderekhez a központban.

A városka a második világháború után Lengyelországhoz került, nevét pedig Zlocieniec-re változtatták. Az egykori Ordensburg Krossinsee központ ma egy lengyel katonai laktanya helyszíne.

A kutatók nemrég, több mint 80 évvel az ünnepélyes alapkőletételt követően kiásták a helyszínen eltemetett időkapszulát. A munkálatok, amelynek során a munkásoknak a vastag betonréteg, a talajvíz és az aknák miatt óvatosnak kellett lenniük, augusztus végén kezdődtek meg. A Marcin Peterleitner régész segítségével végzett, közel egy hétig tartó ásatások során ugyanazt a gödröt tárták fel, amelybe 1934-ben a német tisztviselők is lemásztak. A munkások korabeli fotókat használtak fel a tájékozás megkönnyítése érdekében, és végül szeptember 6-án éjjel rábukkantak az időkapszulára.

Zlocieniec-i tisztviselők egy héttel később szczecini Nemzeti Múzeumba szállíttatták át az iratokat tartalmazó hengert, amelyet a múzeum munkatársai bontottak fel szakszerű eszközökkel. A remek állapotban megmaradt dokumentumok úgy néztek ki, „mintha tegnap helyezték volna el őket [a hengerben]” – fejtette ki Peterleitner.

A tárgyak között volt egy ezüst és bronz birodalmi érmékkel teli boríték, NSDAP vezetők fotói, fekete-fehér fotók a városkáról, Falkenburgról, a 82 évvel ezelőtti beszéd szövege, és 1934. április 21-22-i német újságokat is elhelyeztek a hengerben. A múzeum munkatársai emellett két, Adolf Hitler fényképével ellátott Mein Kampfot is találtak a dobozban. A múzeum azt tervezi, hogy leltárba veszi, lefordítja a szövegeket, mielőtt a város lakóinak rendelkezésére bocsátaná őket.

thor-mit-uns-polo-2
white-power-triko-ferfi
b-h-triko-ferfi
white-pride-world-wide-triko-noi
mjollnir-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: