panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
landstorm-nederland
thor-mit-uns-triko-noi
maria-theresia-polo
division-italia-polo
waffen-ss-nederland-polo
waffen-ss-langemarck-polo
charlemagne-polo

A berlini állatkert is szembenéz "náci múltjával", a történetét bemutató kiállításon emléket állít az intézmény egykori zsidó részvényeseinek.

Andreas Knieriem, az intézmény igazgatója bejelentette, hogy a tervek szerint nyílik meg az állatkert történetét bemutató kiállítás.

Maradj velünk kapcsolatban!

"A megtörténteket már nem tudjuk meg nem történtté tenni, és az igazságtalanságokat sem lehet már jóvátenni a mai törvényekkel, ám irányt akarunk mutatni" - mondta a direktor. Az igazgató felidézte: az állatkert zsidó részvényeseit 1933 után tulajdonrészük eladására kényszerítették. Becslések szerint a 4000 állatkerti részvény egyharmada volt a zsidók kezében.

Emellett az állatkert igazgatói tisztét 1932-től 1945-ig betöltő Lutz Heck mellszobrát tájékoztató táblával egészítik ki a direktornak a nemzetiszocializmusban betöltött szerepéről. Korábban egy kezdeményezés a szobor eltávolítását követelte.

Ezen kívül "iránymutatásként" 200 ezer eurós ösztöndíjprogramot indítanak izraeli kutatók németországi tanulmányútjainak finanszírozására.

prinz-eugen-polo
mjollnir-polo
landstorm-nederland-2-polo
white-power-triko-noi
maria-theresia-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
thor-mit-uns-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: