awb-polo
in-odin-we-trust-polo
batschka-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
landstorm-nederland
division-italia-polo
joachim-peiper-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2

A második világháború előtt Adolf Hitler és a nemzetiszocialista vezetés egy gigantikus üdülőkomplexumot álmodott meg a Balti-tenger partjára.

A háború kitörése, majd a szovjet megszállás miatt viszont a projekt sosem valósult meg teljesen, az épületegyüttest szép lassan felemésztette az idő. Egy ingatlanfejlesztő cég viszont látott fantáziát benne, 2013-ban egy részét felvásárolta, a tervek szerint pedig 2022-re befejeződhet a komplexum felújítása, amelyben több száz luxuslakás, éttermek és medencék is helyet kapnak majd.

Maradj velünk kapcsolatban!

Legyen szó pártgyűlésről, felvonulásról, fegyverkezésről, vagy építkezésről, a nemzetiszocialista vezetők első számú alapelve volt: a nagyobb jobb. Voltak azonban olyan projektek is, ahol közbeszólt a történelem, és végül sosem valósultak meg. Ilyen volt az Adolf Hitler által megálmodott óriási üdülőkomplexum, a Prora is.

Rügen szigetére esett a választás, ami a mai Németország északkeleti részén található, a Balti-tenger ölelésében.

Robert Ley, a nemzeti szocialista munkásszakszervezet (Deutsche Arbeitsfront) vezetőjének korabeli beszámolója szerint Hitler egy olyan nyaralóhelyet szeretett volna látni, ahova ha megérkezik az ember, "eláll a lélegzete, és megfeledkezik a múltjáról és saját magáról is". A cél az volt, hogy legyen egy hely, ahová a birodalomért fáradhatatlanul dolgozó munkások elutazhatnak, hogy kipihenjék magukat, majd újult erővel fogjanak hozzá a haza szolgálatához.

Az eredeti tervek szerint 20 ezer ember elszállásolására alkalmas, 4,5 kilométer hosszú épületkomplexum építése 1936-ban kezdődött. Az északi és a déli tömb külön-külön négy blokkból állt, amelyek fel voltak osztva 10, egyenként 250 ember befogadására alkalmas épületegységre. Ezekhez az említett blokkokhoz közösségi helyiségek is csatlakoztak volna: éttermek, mozik, sporttermek, uszodák színesítették volna a harmadik birodalom pihenésre vágyó középrétegének életét. A páratlan méretű beruházás az 1937-es Párizsi világkiállításon díjat is nyert. Az 1939-ben kitört világháború azonban közbeszólt, az építőmunkásokat hazavárták a gyárakba, vagy épp kivezényelték őket a frontra, a projekt félbeszakadt.

A háború folyamán, majd a szovjet megszállás alatt elsősorban katonai célokat szolgált, ahol nem volt szempont, hogy ezek a félig befejezett betonépületek nem nyújtottak túl nagy esztétikai élményt. Az 1990-es években az épületegyüttes kihasználatlansága miatt az enyészet útjára lépett, egykori (tervezett) önmagának árnyékává vált.

A 2000-es évek elején komoly vita kezdődött a nagyrészt üresen álló épületek hasznosításáról. A tiltakozók szerint "sötét időket idéz", helyreállítása pedig méltatlan a jelenkor szelleméhez, mások viszont úgy voltak vele, hogy kár lenne egy félkész épületet egy ilyen festői szépségű helyen veszni hagyni. Azóta több blokkot is megvásároltak a kormánytól piaci befektetők, de az 5-ös blokkon kívül, ahol egy felújított, a fiatalok számára kialakított hostel működik 2011 óta, nem történt érdemi változás.

Egészen 2013-ig, amikor egy ingatlanfejlesztő, a Metropole Marketing több blokkot is megvásárolt, hogy azokat luxuslakásokká alakítsa. Annak ellenére, hogy már elővételben is igen borsos áron forognak a lakások (120-230 millió forint körül), az emberek úgy tűnik, igenis látnak fantáziát a projektben, ugyanis számos apartman már talált magának gazdát.

A fejlesztő tervei szerint sok esetben több szobát is egybe nyitnak, hogy nagyobb tér álljon rendelkezésre, például a tetőtéri (penthouse) lakásoknál. Ebben az esetben persze az ársáv felső részével kell kalkulálnia a leendő tulajnak.

Azok is megtalálhatják a számításaikat, akik kisebb, otthonosabb, és olcsóbb helyet szeretnének maguknak nyaralásaikhoz.

Az eredeti tervekhez hasonlóan éttermek, úszómedencék és belső kertek is színesítik majd az összképet. A cég szerint a teljes felújítás 2022-re fejeződhet be, a végeredmény pedig a látványtervek alapján impozánsnak ígérkezik.

division-nord-polo
division-italia-polo
thor-mit-uns-polo-2
viking-harcos-polo
awb-polo
leibstandarte-triko-ferfi
white-pride-world-wide-triko-noi
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: