rudolfhess-a-beke-martirja
waffen-ss-wallonien-polo
kartsjager-t-shirt
waffen-ss-nederland-polo
reenactor-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
otto-von-skorzeny-polo
hugin-es-munin-polo

Adolf Hitler braunaui szülőháza az osztrák állam tulajdona lett csütörtökön az osztrák parlament döntése alapján, a ház lebontása azonban egyelőre lekerült a napirendről.

Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi vezető Wolfgang Sobotkával, az osztrák belügyminiszterrel és Braunau polgármesterével, Johannes Waidbacherrel folytatott csütörtöki megbeszélése után azt mondta, hogy az épületet felújítják és szociális célokra fogják majd használni, a Lebenshilfe segélyszervezet tartományi képviseletének fogják felajánlani.

A három politikus megegyezett abban is, hogy a ház szociális célú felhasználásával emléket állítanának a zsidó, cigány és homoszexuális áldozatoknak, így szimbolizálva "a Hitler által elkövetett rémtettek elleni állásfoglalást".

Maradj velünk kapcsolatban!

Abban is megállapodtak, hogy a jogi és a szervezési kérdések tisztázására a belügyminisztérium, a tartomány és Braunau városa munkacsoportot állít fel 2017 elején. A ház sorsáról az államnak, a tartománynak és a városnak közösen kell döntenie.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki. A belügyminisztérium által felállított szakértő bizottság pedig Adolf Hitler nagynémet vezér és kancellár szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta.

Az osztrák képviselőház nagy többséggel szavazta meg este a kisajátítást. A tulajdonosnak fizetendő kártérítés összege nem ismert.

Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a Führer egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nemzetiszocialisták felújították és „kulturális központot” alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki aztán bérbe adta. Működött a falai közt iskola és bank is, majd 1972-ben az állam vette ki, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne.

Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki a Die Presse című osztrák lap korábbi híre szerint.

viking-fekete-nap-triko-ferfi
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
thor-mit-uns-polo-2
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-triko-noi
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
landstorm-nederland-2-polo

Maradj velünk kapcsolatban!