white-pride-world-wide-triko-noi
division-italia-polo
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
otto-von-skorzeny-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo

Comrie egy festői fekvésű, élénk idegenforgalmú, kétezer lelket számláló skót falu, amely nem sűrűn kap nagy sajtófigyelmet.

Nemrég a falu 384 ezer fontot, azaz 458 ezer eurót örökölt. Önmagában még ez sem lenne szenzáció, hiszen miért ne hagyná vagyona egy részét valaki a szülőfalujára.

Maradj velünk kapcsolatban!

Csakhogy a gáláns adományozó nem Comrie szülötte. A faluval úgy került kapcsolatba, hogy a település melletti Cultybraggan katonai táborban a hadifogságát töltötte. A német Waffen-SS egy volt katonájáról van szó, aki 2013-ban 90 éves korában hunyt el. A skót falu pénzügyeit intéző Comrie Development Trust most jelentette be, hogy a formalitások elintéztével, immár a falu rendelkezésére áll a 384 ezer font – írja az AFP.

Heinrich Steinmeyer 19 évesen Franciaországban esett fogságba, de végül is egy skóciai fogolytáborba irányították át. Így került Steinmeyer kapcsolatba a tábor melletti falu lakóival. Most több falubeli is elmondta a BBC 4 rádió állomásnak, hogy igazi barátság alakult ki a fiatal német és Comrie több lakója között. Steinmeyer a szabadulása után, a háború végeztével is rendszeresen visszajárt Comrie-ba.

2008-ban leült a falu vezetőivel és közölte: halála után vagyona jelentős részét a Comrie Development Trustra hagyja. Egy kikötése azért volt: a 384 ezer fontot a faluban élő idősek gondozására, életkörülményeik javítására kell fordítani. A volt Waffen SS katona 5 évvel később, kilencven évesen hunyt el és a hagyatéki formaságok elrendezése után most érkezett meg a pénz a Comrie Development Trust bankszámlájára.

Heinrich Steinmeyer mindössze 19 esztendős volt, amikor 1944-ben Normandiában harcolva – röviddel a partraszállást követően – fogságba esett. Nem maradt sokáig a kontinensen, ugyanis hamarosan átszállították a skót felföldre, mégpedig a Perthshire megyei Comrie falucska közeli cultybraggani táborba. A 2014-ben, 90 éves korában elhunyt német nem kevés összeget hagyott egykori „lakhelyére” cserébe azért, hogy hadifogoly létére milyen kedvesen bántak vele.

„Ezúton szeretném kifejezni hálámat Skócia lakosainak nagylelkűségükért és kedvességükért, amelyeket háborús fogságom idején és azt követően tapasztaltam országukban” – szólt a végrendeletében, amelyben kifejti, úgy kívánja, hogy az életében megszerzett tulajdona a falu idősebbjeinek javát szolgálja. Sőt, azt is meghagyta, hogy hamvait a település közelében szórják szét.

A Comrie Fejlődési Alap, amelyet Steinmeyer megbízott azzal, hogy kezelje a mint most kiderült, 384 ezer fontot érő ingatlanát (brémai házát) és ingóságait, konzultációt indított el az örökség felhasználási célját illetően. Az alapkezelő egyik titkára, Andrew Reid elmondta: „Heinrich Steinmeyert nagyon meglepte a skót emberek felé irányuló kedvessége, amelyet egyáltalán nem várt”. Hozzátette: „a háború után meglátogatta Comrie lakosait, és tartós barátságokat kötött falunk lakóival. Megfogadta, hogy minden tulajdonát a kis közösség időseire fogja hagyni, ezzel mondva köszönetet nekik”. Az elhunyt tulajdonának eladása igen bonyolult és hosszadalmas folyamat Németországban, így nem meglepő, hogy a két éve megboldogult örökségének nagy része még mindig nem a skót falu lakosainak javát szolgálja.

Az 1941-ben felépült cultybraggani tábor területén általában négyezer hadifoglyot őriztek a második világháború idején. Leginkább a keményvonalas nemzetiszocialista katonák, vagyis a fiatal Waffen-SS tagok, a német tengeralattjárók legénysége és az ejtőernyősök (Fallschirmjäger) kerültek ide. Többek között Adolf Hitler helyettese, Rudolf Hess is eltöltött itt egy éjszakát, miután ejtőernyővel megérkezett a Brit-szigetekre.

Steinmeyer 1945 júniusáig volt a táborban, majd egy másikba helyezték át, végül 1948-ban szabadult. Mielőtt visszatért volna Németországba, még évekig Skóciában maradt, többek között egy farmon is dolgozott. A katona a mai Lengyelországhoz tartozó Sziléziában nőtt fel egy igen szegény családban. Mielőtt 17 éves korában csatlakozott az SS-hez, hentesként dolgozott. Mint később elmondta: a skóciai fogság egy üdüléssel ért fel egy, az orosz fronton történő harchoz vagy egy szovjet fogsághoz képest.

white-power-triko-ferfi
division-nord-polo
totenkopf-polo
kartsjager-t-shirt
odin-s-ravens-polo
white-power-polo
otto-von-skorzeny-polo
landstorm-nederland-2-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: