white-power-triko-noi
landstorm-nederland
white-pride-world-wide-triko-ferfi
viking-fekete-nap-polo
white-power-triko-ferfi
charlemagne-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
hugin-es-munin-polo

Megtalálták Norvégiában a dachaui koncentrációs tábor kapuját, amelyen szerepel az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) híres mondata.

Ismeretlenek 2014. november 2-ára virradó éjjel ellopták az úgynevezett holokauszt (zsidóirtás) egyik szimbólumának számító feliratot.

Maradj velünk kapcsolatban!

A bajor rendőrség pénteki közleménye szerint a norvégiai Bergenben, egy ismeretlen informátor jelzése alapján találták meg a 190 centiméter magas és 95 centiméter széles fekete kovácsoltvas kaput, amely az egykori tábor területén kialakított emlékhely főbejáratánál állt.

A német hatóságok még csak fotókon látták a kovácsoltvas kaput, de annak alapján “nagyon valószínű”, hogy a 2014. november 2-ikára virradó éjjel eltűnt dachaui kapu került elő. A megtalálás körülményeiről egyelőre semmilyen további részlet nem ismert.

A kaput megszerző ismeretleneknek annak idején át kellett mászniuk a főbejáraton, hogy megközelítsék a kaput, amelyet valószínűleg gépjárművel szállítottak el. Az eset után szemtanúk elmondták, hogy láttak a környéken két férfit, akiknek egyike egy lekapcsolt világítású autóból skandináv akcentussal érdeklődött az emlékhelyhez vezető út iránt.

A történelmi tárgy eltűnése annak idején nagy hisztériát váltott ki, Angela Merkel kancellár "visszataszító bűncselekményről" beszélt, és azt ígérte, a lehető leghamarabb felkutatják és felelősségre vonják az elkövetőket. A rendőrség a lakosság segítségét kérte, 10 ezer euró nyomravezetői jutalmat is felajánlott, de a nyomozás nem vezetett eredményre.

Az emlékhely vezetője, Gabriele Hammermann annak idején azt mondta, a lopás “a romboló energia új minőségét” jelenti, hiszen a táborkapu “a foglyok szenvedésének legfőbb jelképe”. A dachaui az első állandó koncentrációs tábor volt Németországban, 1933 márciusában, Adolf Hitler hatalomra jutása után néhány héttel hozták létre Münchentől 20 kilométerre egy volt lőszergyár területén.

Amikor öt évvel korábban, 2009 decemberében az auschwitzi emlékhelyről ellopták az Arbeit macht frei feliratot, kiderült, hogy Anders Högström egykori svéd nemzetiszocialista vezér volt a megbízó. A 34 éves férfit 2010 decemberében 2 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélték.

thor-mit-uns-polo-2
white-pride-world-wide-triko-ferfi
maria-theresia-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
wpww-kapucnis-pulover
batschka-polo
viking-fekete-nap-triko-noi
thor-mit-uns-polo-2

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: