viking-fekete-nap-triko-noi
white-power-polo
totenkopf-polo
gotz-von-berlichingen-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
leibstandarte-polo

Egy linzi múzeumban jövőre újra közszemlére teszik azt az Aphrodité-szobrot, amelyet 2008-ban távolítottak el pánikszerűen egy közparkból, miután kiderült, hogy a művet Adolf Hitler ajándékozta kedvenc városának.

A linzi önkormányzat keddi bejelentése szerint a kulturális bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy a szerelem istennőjét kihozzák a Nordico városi múzeum pincéjéből és az intézmény gyűjteményében helyezik el, várhatóan 2018 első felében, kimerítő magyarázatok kíséretében.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A város "a történelem lebontása" helyett az "aktív emlékezetpolitikát" választotta - kommentálta a közmegelégedést okozó döntést Linz néppárti kulturális tanácsnoka. Wilhelm Wandschneider mecklenburgi náci szobrászművész alkotása egy kis oszlopos pavilonban állt a város fölé magasodó Bauerberg-parkban 1942 óta, amikor Ausztria már a Harmadik Birodalom része volt.

A mű Adolf Hitler náci diktátor személyes ajándékaként került Linzbe, amely közel állt a szívéhez, és amelyet a harmadik birodalom kulturális központjává akart változtatni. 2008-ban, amikor művészettörténész hallgatók feltárták a szobor történetét, Aphroditét "pánikszerűen" eltávolították a talapzatról és a Nordico nevű városi múzeum raktárába vitték.

A mű sorsáról azóta tartott a vita. A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) már tavaly javasolta a pincében porosodó szobor közszemlére tételét, de a kulturális bizottság akkor még elutasította a kezdeményezést, ezért a műemlékvédelmi hivatal úgy döntött, hogy 2020-ig maradjon becsomagolva a műalkotás. A jelenlegi döntéssel egyformán elégedett a bal- és jobboldal is, az előbbi azért, mert így a pavilon nem válik neonáci zarándokhellyé, utóbbi pedig azért, mert a szobor úgymond védve lesz "a diák- és politikai vandalizmustól".

A múzeumban való elhelyezést támogatja a szövetségi műemlékvédelmi hivatal is. Korábbi helyén felirat tájékoztatja majd a látogatókat a szobor új otthonáról. Hitler 10-től 18 éves koráig élt az észak-ausztriai iparvárosban, amelyet viszonylag csekély jelentősége ellenére a náci vezér ugyanúgy saját városává nyilvánított, mint Berlint, Münchent, Hamburgot vagy Nürnberget. Linz 2008-ban kiállításon emlékezett meg erről.

waffen-ss-wallonien-polo
gotz-von-berlichingen-polo
joachim-peiper-polo
totenkopf-triko-ferfi
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
white-power-triko-noi
valknut-runa-kor-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: