awb-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
b-h-triko-ferfi
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
dirlewanger-polo
prinz-eugen-polo
waffen-ss-nederland-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2

Több mint húsz éve üresen áll az elhagyatott egykori olimpiai falu, ahol az 1936-os berlini olimpiára érkezett sportolók kaptak helyet.

Berlintől 10 kilométerre nyugatra fekszik Adolf Hitler egykori, az 1936-os berlini olimpiára építtetett olimpiai faluja, amelyet már több mint 20 éve senki nem használ. A mára már elhagyatott épületekben egykor közel négyezer atléta lakott a sportversenyek idején, de edzésre sportcsarnokokat, futópályákat is építettek.

A nemzetiszocialisták által építtetett komplexumban az olimpia után katonák kaptak szállást, majd a második világháború idején katonai kórházként üzemelt, a háború vége után viszont a szovjetek használták laktanyának a Vörös Hadsereg számára, sőt, az egykori úszómedence fűtőberendezésének helyet adó alagsori szobákban kommunista kínzókamra is működött.

Hírlevél feliratkozás

A szovjet katonák végül 1992-ben hagyták el a területet, de máig láthatóak még a Vörös Hadsereg nyomai az épületekben falfestmények, plakátok formájában.

A területet jelenleg a Deutsche Kreditbank alapítványának kezelésében van, amely szeretné a XX. század történelmének élő múzeumává varázsolni az egykori olimpiai falut, valamint megpróbálják rendben tartani és felújítani az épleteket, de a náci és a kommunista múlt miatt sokakban kellemetlen asszociációkat kelthet a terület.

Az épületek közül egyet már 2012-ben felújítottak, nevezetesen azt, amelyikben Jesse Owens amerikai néger futó lakott egykor a versenyek alatt, ebben az épületben egy kamarakiállítást is létrehoztak a sportolónak, aki néger létére ugyanúgy részt vehetett a nemzetiszocialisták által rendezett eseményen. A komplexumot évente néhány tucat turista látogatja, vezetett túrákon, vagy akár egyénileg is be lehet járni, de iskolai csoportokat is visznek néha a területre.

(HVG nyomán)

white-power-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
totenkopf-polo
maria-theresia-polo
waffen-ss-nederland-polo
adolf-smiley-face-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
waffen-ss-wallonien-polo

Hírlevél feliratkozás