michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
waffen-ss-wallonien-polo
reenactor-polo
maria-theresia-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
leibstandarte-triko-ferfi
schwarze-sonne-triko-ferfi
langemarck-polo

Több mint húsz éve üresen áll az elhagyatott egykori olimpiai falu, ahol az 1936-os berlini olimpiára érkezett sportolók kaptak helyet.

Berlintől 10 kilométerre nyugatra fekszik Adolf Hitler egykori, az 1936-os berlini olimpiára építtetett olimpiai faluja, amelyet már több mint 20 éve senki nem használ. A mára már elhagyatott épületekben egykor közel négyezer atléta lakott a sportversenyek idején, de edzésre sportcsarnokokat, futópályákat is építettek.

A nemzetiszocialisták által építtetett komplexumban az olimpia után katonák kaptak szállást, majd a második világháború idején katonai kórházként üzemelt, a háború vége után viszont a szovjetek használták laktanyának a Vörös Hadsereg számára, sőt, az egykori úszómedence fűtőberendezésének helyet adó alagsori szobákban kommunista kínzókamra is működött.

Hírlevél feliratkozás

A szovjet katonák végül 1992-ben hagyták el a területet, de máig láthatóak még a Vörös Hadsereg nyomai az épületekben falfestmények, plakátok formájában.

A területet jelenleg a Deutsche Kreditbank alapítványának kezelésében van, amely szeretné a XX. század történelmének élő múzeumává varázsolni az egykori olimpiai falut, valamint megpróbálják rendben tartani és felújítani az épleteket, de a náci és a kommunista múlt miatt sokakban kellemetlen asszociációkat kelthet a terület.

Az épületek közül egyet már 2012-ben felújítottak, nevezetesen azt, amelyikben Jesse Owens amerikai néger futó lakott egykor a versenyek alatt, ebben az épületben egy kamarakiállítást is létrehoztak a sportolónak, aki néger létére ugyanúgy részt vehetett a nemzetiszocialisták által rendezett eseményen. A komplexumot évente néhány tucat turista látogatja, vezetett túrákon, vagy akár egyénileg is be lehet járni, de iskolai csoportokat is visznek néha a területre.

(HVG nyomán)

otto-von-skorzeny-polo
waffen-ss-nederland-polo
white-pride-world-white-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
prinz-eugen-polo
totenkopf-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
mjollnir-polo

Hírlevél feliratkozás