awb-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
hugin-es-munin-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
kartsjager-t-shirt
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
waffen-ss-wallonien-polo
das-reich-polo

Több ezer nemzetiszocialista menekülésében segédkezhetett a Vöröskereszt és a Vatikán - állítja Gerald Steinacher.

A Harvard kutatójaként dolgozó történész új könyvében foglalta össze kutatási eredményeit. Egy eddig kiadatlan forrásokon alapuló könyv szerint a Vöröskereszt és a Vatikán nemzetiszocialisták ezreinek segített a menekülésben. A nemzetközi segélyszervezet már korábban elismerte, hogy az irataikat vesztett rászorulók megsegítésére létrehozott speciális dokumentumát (10.100s) nemzetiszocialisták használhatták fel.

A 10.100s igazolás a menekültek elvesztett iratait pótolta, lehetővé téve az egyes országok közötti szabad mozgást.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Gerald Steinacher, a Harvard kutatója most azonban a Vöröskereszt archívumaiból származó utazási dokumentumokat hasonlította össze a keresett "háborús bűnösök" jegyzékével, és arra a következtetésre jutott, hogy egyedül Nagy-Britanniába és Kanadába 8000 egykori Waffen-SS tag jutott el.

Steinacher könyvében (Nazis on the Run: How Hitler's henchmen fled justice) a menekülőknek nyújtott egyházi segítséget is elemzi. Szerinte a Vatikán azért segíthette a menekülőket, mert egyrészt reménykedett az európai kereszténység újjászületésében, másrészt rettegett a kommunista Szovjetuniótól. Így Vatikáni Menekült Bizottságon keresztül ismert nemzetiszocialisták kaptak hamis személyazonosságot.

A háború utáni zavaros helyzetben a túlterhelt Vöröskereszt megbízott az egyházi állam által kiadott igazolásokban és a gyakorta felületes szövetséges katonai vizsgálatok után kiadott nyomtatványokban. A Harvard kutatója a Vöröskereszt-delegációk belső levelezésének vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a segélyszervezet egyes tisztviselői is tudták, hogy igazolásaikat menekülő nemzetiszocialisták használják fel.

Steinacher szerint a dokumentumokból kiderül, hogy a Vöröskereszt főképp Rómában és Genovában 120 ezer ilyen dokumentumot adott ki, így a menekülő nemzetiszocialisták 90 százaléka Olaszországon keresztül jutott főként Spanyolországba és Észak- és Dél-Amerikába.

A Vöröskereszt elzárkózott Steinacher felfedezéseinek kommentálásától, ugyanakkor a segélyszervezet kifejezte a sajnálkozását amiatt, hogy "okmányaival visszaéltek".

(Múlt-Kor nyomán)

waffen-ss-nederland-polo
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
charlemagne-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
nibelungen-polo
white-power-polo
gotz-von-berlichingen-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: