division-italia-polo
landstorm-nederland
reenactor-polo
white-pride-world-wide-triko-noi
white-pride-world-white-polo
hugin-es-munin-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover

Turistaösvény vezet a Werwolfhoz, a német hadsereg egykori előretolt ukrajnai főhadiszállásához.

Mikola Dzsiga, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyei állami közigazgatási hivatal vezetője a Nezaviszimaja Gazeta című orosz lap internetes változata szerint múzeumot is tervez nyitni az egykori bunker közelében, amely a "fasizmus áldozatainak" állítana emléket. A Werwolf nevű előretolt főhadiszállást Vinnicjától 8 kilométerre északra, Kolo-Mihajlivka falu közelében építették fel a keleti front hadműveleteit irányító parancsnokság részére, a kelet-poroszországi Wolfschanze mintájára.

Volt elektromos erőműve, vízellátása, repülőtere. Föld feletti részén 81 faház állt, a föld alatti részében három vasbeton bunker található. Hitler bunkerének fala 2,5 méter vastag volt - írta az Obozrevatyel ukrán hírportál.

Hírlevél feliratkozás

Az építkezés 1941 őszétől 1942 tavaszáig tartott, a munkában különböző források szerint 4500-14 000 ember vett részt - írta a Nyezaviszimaja Gazeta levéltári adatokra hivatkozva. Az építkezés befejezése után mindnyájukat - nemcsak a helyi lakosokat és a koncentrációs táborokból ideszállított foglyokat, hanem a Németországból hozott szakértőket is - agyonlőtték. Általános vélemény szerint a fasiszták így likvidáltak mindenkit, aki tudott a létesítmény építéséről.

A levéltári dokumentumok szerint Hitler két-három alkalommal tartózkodott a Werwolfban. Először 1942 júliusától októberéig: a parancsnokság állítólag Vinnicja megyében dolgozta ki a sztálingrádi csata terveit. Ezt követően 1943 február-márciusban járt itt a Führer, ekkor döntöttek a kurszki csata kérdéséről. Egyes források szerint Hitler 1943 augusztusában is járt a Werwolfban. 1944 márciusában a visszavonuló német egységek felrobbantották a bunker valamennyi bejáratát.

A háború óta állítólag senki sem járt a titkos bunkerben. A tudósok csak a Szovjetunió összeomlása tájékán kaptak lehetőséget a kutatásra: 1990-ben félszáz szovjet egyetem szervezet expedíciót a bunker feltárására, de csak a felszíni részét tanulmányozhatták.

(Múlt-kor nyomán)

gotz-von-berlichingen-polo
viking-fekete-nap-triko-noi
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
waffen-ss-nederland-polo
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
white-pride-world-white-polo
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo

Hírlevél feliratkozás