white-power-triko-noi
division-italia-polo
charlemagne-polo
kartsjager-t-shirt
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
invisible-empire-ku-klux-klan-polo

Újra kinyitott a nemzetiszocialista jelképekkel, horogkeresztekkel és egy Adolf Hitlerről készült portréval dekorált indonéz kávézó.

Az üzemeltetető korábban a zsidók felháborodása miatt kénytelen volt bezárni a vendéglátóhelyet. A német SoldatenKaffee (Katonakávézó) nevet viselő létesítmény tulajdonosa, Henry Mulyana tavaly júliusban szüntette be a bandungi kávéház működését, miután többen halálosan megfenyegették, és "faji gyűlölködés szításával" vádolták.

Mulyana most azzal próbálja elejét venni a bírálatoknak, hogy a vendéglátóhely témáját a nemzetiszocializmus helyett a második világháborúra változtatta: Hitler portréja mellett Churchill és Sztálin képe is felkerült a falra, s brit, francia, amerikai, japán és holland háborús relikviákat állítottak ki a kávézóban.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Miközben Mulyana ügyvédje az üzlet tavalyi bezárása után az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a létesítményből eltávolítják a horogkereszteket, a szombati megnyitón három hatalmas, sasokkal dekorált horogkeresztet megjelenítő poszter borította a helyiség falait.

"A SoldatenKaffeeban megjelenő látványelemek mindegyik része törvényes. Sok látogatónk érkezik Európából, és nekik semmilyen problémájuk sincs a második világháborús relikviákkal, mert itt azok történelmi perspektívából láthatók" - mondta Mulyana. Hozzátette, hogy ez pusztán üzleti tevékenység, nem ideológiai kérdés.

A kávézó megnyitóján ugyanakkor több tucat, katonai egyenruhába öltözött indonéziai fiatal vett részt, egyikük horogkeresztes karszalagot viselt. Néhányan a helyiség egy vallatószobának berendezett felében hadifogolyként pózoltak a fényképezőgépek előtt. A zsidó szervezetek - köztük a Simon Wiesenthal Központ - "undorítónak" nevezték a kávézó megnyitását.

Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában megfigyelhető bizonyos antiszemitizmus. Az ország nem tart fenn Izraellel diplomáciai kapcsolatokat, és a palesztinokat támogató tüntetéseken időnként megjelennek a horogkeresztek is. A zsidó vallás, amelynek követői országosan alig néhány tucatnyian vannak, nem tartozik a hivatalosan elfogadott hat felekezet közé.

(MTI nyomán)

charlemagne-polo
dirlewanger-polo
odin-polo
waffen-ss-wallonien-polo
white-pride-world-wide-triko-ferfi
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
batschka-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: