otto-von-skorzeny-polo
maria-theresia-polo
viking-fekete-nap-triko-ferfi
division-nord-polo
thor-mit-uns-triko-noi
white-pride-world-wide-triko-noi
white-power-triko-noi
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo

Lettország és Litvánia Németországgal ellentétben nem tagadja meg a múltját, sőt védelmébe veszi a minden évben a Lett Légió uniformisában felvonuló, egykor a Waffen-SS kötelékében harcoló veteránokat.

Minden év márciusában, Lettország fővárosában, Rigában Waffen-SS uniformisban felvonuló második világháborús veteránok lepik el az utcákat.

Vilniusban pedig még a bíróságok is úgy gondolják, hogy a horogkereszt a balti országé is, nem kizárólag Harmadik Birodalom jelképe. 

Maradj velünk kapcsolatban!

Az eseményeket – rettegnek a liberális nyugati lapok – "nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni", mivel ezrek vonulnak fel minden évben, s legalább ugyanennyi embert számlált a veteránokat éltető tömeg is.

A felvonuláson a lett kormányzó párt tagjai ugyan nem vehetnek részt, de Riga védelmébe veszi a veteránokat. A lett köztársasági elnök egy alkalommal szintén melléjük állt egy televíziós interjúban: „Őrültség őket háborús bűnösöknek nevezni. Nagyon sokan áldozták fel életüket Lettországért. Nem értem, miért kellene ezt letagadnunk. Számomra elfogadhatatlan, hogy meggyalázzuk ezeket az embereket, akik előtt inkább fejet kellene hajtanunk”.

Nem a Függetlenségi Nap az egyetlen olyan alkalom, amikor a nemzetiszocialista múlt "kísértett" a Baltikumban. 2008-ban a litván országgyűlés ugyanis olyan törvényeket fogadott el, amelyek megtiltották a szovjet és nemzetiszocialista szimbólumok használatát. 2010-ben azonban egy litván bíróság úgy határozott, hogy a horogkereszt nem esik a törvény hatálya alá, mivel az „összefonódó kereszt sokkal inkább Litvánia történelmi öröksége, mint a a Harmadik Birodalom szimbóluma”. Az érvelést egész könnyen el is lehet fogadni, mivel rengeteg tárgyi emlék tanúskodik erről, ezzel együtt a kivonuló tömeg előszeretettel skandálja a „Juden Raus!” (Zsidók haza!) kifejezéseket is.

A balti államokban tapasztalható erőteljes nacionalizmus már-már a 19. századot idézi. Legutóbb Lettországban láthattuk ennek megnyilvánulási formáját, amikor az ország elsöprő többsége az orosz nyelv hivatalossá tételéről kiírt népszavazáson elutasította a kisebbségi kezdeményezést. De legalább ilyen nagy a feszültség Litvániában a többségi litvánok és a legnagyobb számú kisebbség, a lengyelek között, akik az anyanyelvük védelmében emeltek többször szót.

Száz évvel ezelőtt a balti térség még a nemzetközi zsidóságának egyik hátországa volt, ma már azonban szinte alig élnek zsidók Lettországban, Litvániában és Észtországban: a zsidók 90-95 százalékát deportálták a világháború idején, akik sohasem tértek vissza, az Egyesült Államokba és Izraelbe mentek 1945 után. Kis létszámuk ellenére azonban a megmaradt zsidóságot sem látják szívesen.

waffen-ss-wallonien-polo
leibstandarte-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
rudolfhess-a-beke-martirja
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
dirlewanger-polo
viking-fekete-nap-polo
division-nord-polo

Maradj velünk kapcsolatban!