thor-mit-uns-triko-noi
totenkopf-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
white-power-triko-ferfi
b-h-triko-ferfi
schwarze-sonne-triko-ferfi
landstorm-nederland
wpww-kapucnis-pulover

A második világháború ártatlan délvidéki magyar áldozatainak tömegsírjait feltáró és összegző kiadvány jelent meg a Vajdaságban.

Az új kiadványban a szerb partizánok által 1944-1945-ben ártatlanul kivégzett magyar áldozatok tömegsírjainak műholdas, számítógépes globális helymeghatározásai, azaz GPS-koordinátái szerepelnek a helytörténeti adatok, tények és számadatok mellett.

A hosszú évek óta zajló munkát lezáró kötet a tömegsírokat tárja fel, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hány áldozat nyugszik ezekben sírokban. A kötet tartalmazza ugyanakkor az áldozatok becsült számát, amelyet életrajzi adatokból, valamint a feltárt források alapján határoztak meg.

Maradj velünk kapcsolatban!

A kutatók főként a túlélőkkel, emlékezőkkel készítettek interjúkat, lefényképezték a helyszíneket, és begyűjtöttek minden fennmaradt adatot. „Ez az útmutató segít majd abban, hogy a települések emléktáblát, keresztet, rövid feliratot tudjanak elhelyezni, hogy a koszorúzás nemcsak most, hanem a jövő nemzedék számára is útmutató legyen az emlékezet őrzésére” – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Mint mondta, felmerült az újratemetés lehetősége is, ugyanakkor úgy vélte: „Annyit szenvedtek ezek az emberek, hogy a jövőnek a megbékélésről, az emlékek megőrzéséről kell szólnia, a hamvakat pedig hagyjuk ott, ahová a 72 évvel ezelőtti események tették őket”. 

otto-von-skorzeny-polo
thor-mit-uns-polo
totenkopf-polo
landstorm-nederland
tizennegy-szo-pulover
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
b-h-triko-ferfi

Maradj velünk kapcsolatban!