landstorm-nederland-2-polo
reenactor-polo
white-power-triko-noi
waffen-ss-nederland-polo
b-h-triko-ferfi
polizei-division-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
totenkopf-polo

Herschel Grynszpan volt a kristályéjszaka, azaz a nemzetiszocialista Németországban 1938-ban megindult zsidóellenes pogromok kirobbantója.

(The Guardian)

Hírlevél feliratkozás

A zsidókkal szembeni erőszak ugyanis azután robbant ki, hogy a lengyel zsidó Grynszpan Párizsban meggyilkolta Ernst vom Rath követségi tanácsost a német nagykövetségen.

A férfi sorsáról eddig azt lehetett biztosan tudni, hogy a Gestapo kezébe került, majd onnan a sachsenhauseni munkatáborba. Az utolsó hivatalos feljegyzés 1942-ben származott felőle, és eddig nem volt világos, hogy túlélte-e a háborút, bár voltak olyan feltételezések, amelyek szerint igen.

Most azonban előkerült a férfi egy 1946-os fotón, ami alapján az azt felfedező kutató úgy véli, pont kerülhet a rejtély végére: Grynszpan élve került ki a tömeggyilkos németek kezei közül!

A lengyel fiatal egyébként annak idején azért gyilkolta meg a német nagykövetet Párizsban, mert így akart bosszút állni, amiért a németek őt és családját sem látták szívesen Németországban.

A gyilkosság után Joseph Göbbels propagandaminiszter felhívására megindult a zsidók megregulázásra, ami Kristályéjszaka éven vonult be a történelembe.

white-power-triko-ferfi
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
white-power-triko-noi
totenkopf-polo
hugin-es-munin-polo
langemarck-polo
landstorm-nederland-2-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt

Hírlevél feliratkozás