schwarze-sonne-kapucnis-pulover
landstorm-nederland-2-polo
polizei-division-polo
thor-mit-uns-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
batschka-polo
viking-fekete-nap-triko-ferfi
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2

Nemrégiben előkerült források alapján ritka bepillantást nyerhettek a kutatók a nemzetiszocialista Németország menyasszonyiskoláinak életébe.

A róluk készült fekete-fehér fotók a kéthetente publikált NS-Frauen Warte női újságban jelentek meg. 

Egészen mostanáig meglehetősen keveset tudtunk a Reichsbräuteschulékról, azaz a birodalmi menyasszonyképzőkről, ahol a házimunkától kezdve mindenre felkészítették a jelölteket.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A koblenzi Német Szövetségi Archívumból múlt héten előkerült dokumentumok bepillantást engednek az iskola mindennapos működésébe: előkerült egy szabálykönyv is, amely részletezi, hogy a leendő feleségnek egy esküt kellett tennie a szigorú képzésen való részvétel kapcsán, amit még jó néhány ígéret követett.

Az első iskola egy hatalmas, 1937-ben épült villában működött a berlini Wannsee tavában lévő Schwanenwerder-szigeten, közel Joseph Goebbels és Albert Speer házaihoz. Egy akkori újságcikk szerint a képzés célja az volt, hogy az egyszerű leányokból komoly háziasszonyokat neveljenek. Egy hivatalos röpirat szerint egyszerre 20 lány vett részt a képzésben, lehetőleg az esküvő napját megelőző két hónapban, hogy „lelkileg és fizikailag is felépüljön, elfelejtse a korábbi szakmájából fakadó gondokat, megtalálja a megfelelő utat, s örömét lelje, mint feleség.” Az okítás valójában hat hétig tartott, s 135 birodalmi márkába került.

A nebulók megtanulták az alapvető, akkor még igen időigényes háztartási munkák csínját-bínját, úgy mint a főzést, vasalást, kertészkedést, gyermeknevelést és az állattenyésztést, s egy kis lakberendezési ismeretre is szert tettek. Mindemellett elsajátították a politikailag korrekt beszélgetések alapjait is. Továbbá ígéretet tettek, hogy gyermekeiket a nemzetiszocialista eszmék szerint fogják nevelni, s hogy házasságot nem templomban pap előtt, hanem ősi pogány szertartás keretében fogják megkötni, illetve hogy halálukig hűek lesznek a Führerhez.

Az NS-Frauenschafton, vagyis a legfőbb nemzetiszocialista női szervezeten keresztül próbálták a hölgyeket a feleségszerepre tanítani, a házasodási kedvet pedig ezer birodalmi márkának megfelelő állami hitellel kívánták ösztönözni.

Az első menyasszonyképzőt több is követte, s az 1940-es évek elejére csak Berlin területén már kilenc működött, de voltak intézményei Oldenburgban és Tübingenben is. Ezek az elit iskolák kezdetben az SS-feleségeknek voltak fenntartva, később azonban más német lányok is beiratkozhattak, akiket alkalmasnak tartottak.

Az iskola létrejötte Heinrich Himmler és Gertrud Scholtz-Klink, az NS-Frauenschaft karizmatikus vezetője közreműködésének eredményeképpen jött létre, utóbbi határozottságával és eltökéltségével nagyban hozzájárult a képzések elterjedéséhez. Az iskola és az onnan kikerülő asszonyok tulajdonképpen a nemzetiszocialista állam ideológiájának központi "magja" volt.

A háború előrehaladtával a menyasszonyképzők szerepe radikálisan lecsökkent, bár egy-két iskola még 1944-ben is működött.

 

thor-mit-uns-triko-noi
viking-fekete-nap-triko-noi
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
das-reich-polo
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
wpww-kapucnis-pulover
viking-fekete-nap-triko-noi
odin-fenrir-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: