waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
waffen-ss-wallonien-polo
white-power-polo
totenkopf-triko-ferfi
gotz-von-berlichingen-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
in-odin-we-trust-polo

A tábori lelkész letörten lépett be a pasewalki kórház első világháborús sebesültekkel teli kórtermébe.

Szomorú hírt kellett közölnie a katonákkal. Németország elvesztette az első világháborút, és csak a győztesek jóindulatában bízhat, ráadásul megszűnt a császárság, amelynek helyét a köztársasági államforma vette át.

A katonákat lesújtották a hírek, de egy őrvezetőt különösen megviseltek a lelkész szavai. Tántorogva visszatért az ágyához, és fejét párnája alá temetve zokogni kezdett. Az összezuhanó katona, Adolf Hitler, anyja halálakor könnyezett utoljára.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Hitler egy hónappal az első világháborút lezáró fegyverszünet megkötése előtt, 1918. október 13-áról 14-ére virradóra az Ypres melletti déli fronton, Wervick közelében fekvő magaslaton sérült meg egy mustárgáztámadás során. Az őrvezetőként szolgáló katonát még Belgiumban elsősegélyben részesítették, majd október 21-én szállították át a pomerániai (Északkelet-Németország) Pasewalkban található kórházba.

Hitler a gáztámadás következtében egy időre elveszítette látását, állapota azonban november elején jelentős javulásnak indult. Bár ekkoriban már nyugtalanító hírek érkeztek a várható németországi forradalomról, Hitler bízott a hatóságok erélyes fellépésében. Illúziói azonban a tábori lelkész 1918. november 10-i látogatásával szertefoszlottak.

„Éjszakákon át forrt bennem a gyűlölet, a gyűlölet azok iránt, akiket mindezért felelősség terhelt”  – írta évekkel később a Mein Kampfban. A vereségért Németország árulóit, elsősorban a zsidókat hibáztatta. Ekkor döntötte el, hogy politikus lesz. A kórházban töltött hetek kulcsszerepet játszottak ideológiájának kikristályosodásában.

(Múlt-Kor nyomán)

charlemagne-polo
joachim-peiper-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
viking-fekete-nap-triko-ferfi
joachim-peiper-polo
florian-geyer-waffen-ss-lovashadosztaly-polo
kartsjager-t-shirt
dirlewanger-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: