odin-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
landstorm-nederland
white-power-triko-ferfi
reenactor-polo
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
waffen-ss-langemarck-polo
gotz-von-berlichingen-polo

Henry Ford, az amerikai autógyártás legendás úttörője, a Ford autógyár megalapítója volt Hitler példaképe, számolt be egy újdonság éppen nem mondható tényről egy állítólag "neves" német történész, Ralf Georg Reuth legújabb könyvében, amelyből a Bild ismertetett részleteket.

Természetesen a nemzetiszocialista vezér Henry Fordot nem csupán az autógyártás terén szerzett érdemeiért csodálta, hanem azért is, mert lelkes antiszemita volt.

A történész szerint Hitlert rajongással töltötte el, amikor 1914 januárjában az egyik Ford-autógyárban bevezették a futószalagot, és ezzel megkezdődött az valódi sorozatgyártás. Az általa konstruált T-modell - amely egyszerű, hatékony és olcsó kocsi volt - valósággal lenyűgözte a Hitlert, aki több ízben is kijelentette: "Henry Ford tömegautójával többet tett a szocializmusért, mint bárki más."

Maradj velünk kapcsolatban!

Ford azonban nemcsak az autógyártás úttörőjeként, hanem lelkes antiszemitaként is hírnevet szerzett magának. A húszas években zsidó körökben nagy port kavart könyvet jelentetett meg A nemzetközi zsidó címmel. A könyv annak idején egyfajta bestseller lett, 18 nyelvre fordították le. Ebben a szerző mindenekelőtt nyíltan megírta, hogy a zsidók világuralomra törnek, és ők a kommunizmus mozgatói is. Mindez magyarázza, hogy - mint a történész írta - Hitler Henry Fordot barátjának és mentorának tekintette, a híres müncheni Barna Házban a falon is kinn volt az amerikai autógyáros képe. Ralf Georg Reuth szerint Fordnak nagy tekintélye volt a nemzetiszocialista pártban. Több ízben meghívták Münchenbe, a látogatásra azonban végül nem került sor.

Amikor 1923-ban - rövid ideig - szó volt arról, hogy indul az amerikai elnökválasztáson, Hitler kijelentette, hogy "száz százalékosan számíthat támogatására". "Szívesen elküldtem volna néhány rohamosztagomat Chicagóba és más amerikai városokba, hogy segítsem őt a választásokon" - idézte Hitlert annak idején a Chicago Tribune. A német történész szerint az amerikai milliárdos cserébe komoly anyagi támogatással látta el a nemzetiszocialistákat.

A New York Times a bajor tartományi parlament információira hivatkozva 1922, december 10-én arról számolt be, hogy "Hitler mozgalmát egy amerikai antiszemita vezető, azaz Henry Ford támogatja". A New York Times ugyanebben a cikkben arról írt, hogy "Ford pénzéből Hitler több ezer fiatal hívét új egyenruhákkal, illetve géppisztolyokkal látták el".

A német történész szerint Hitler Mein Kampfjban is támaszkodott Ford írásaira, őt könyvének 1925-ben megjelent első kiadásában "az egyetlen nagy amerikaiként" említette.

(Múlt-Kor nyomán)

michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
wpww-kapucnis-pulover
joachim-peiper-polo
adolf-smiley-face-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
nibelungen-polo
landstorm-nederland
waffen-ss-langemarck-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: