meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
division-italia-polo
thor-mit-uns-polo-2
reenactor-polo
white-power-triko-ferfi
batschka-polo
kartsjager-t-shirt
totenkopf-polo

Mintegy ötszáz nacionalista vonult fel Berlinben Rudolf Hess meggyilkolásának harmincadik évfordulóján, és ugyanennyi antifasiszta sorakozott fel velük szemben.

Berlin Spandau nevű városrészében 12 órakor néma tisztelgéssel vette kezdetét az ottani börtönben harminc évvel ezelőtt meggyilkolt Rudolf Heßre való emlékező felvonulás. A győztesek által Nürnbergben életfogytiglani börtönre ítélt, Londonban a Szovjetunió elleni közös fellépésről tárgyalni kívánó Rudolf Hesst a háború végéig a britek tartották fogva, majd a nürnbergi elítélése után a szövetségesek felügyelte Berlin-Spandau börtönében raboskodott egészen a 30 évvel ezelőtti meggyilkolásáig. A mai emlékező menet jelmondata: Mord verjährt nicht – gebt die Akten frei! Recht statt Rache! (A gyilkosság nem évül el – Tegyétek nyilvánossá a dokumentumokat! Bosszú helyett igazságot!).

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987. augusztus 17-én gyilkolták meg Berlin-Spandau börtönében az angol katonák az akkor 93 éves Rudolf Heßt, az utolsó ottani második világháborús rabot, akinek a természetes halálát valószínűleg nem volt türelmük kivárni. A Willkommenskultur árnyékában – és talán éppen annak ellenére – ma déli 12 órai kezdettel a szigorú hatósági megszorítások ellenére is emlékező felvonulást tartanak Berlin Spandau nevű városrészében. A felvonulás nyitányaként csendes főhajtásra kerül sor a Berlin-Spandau börtönnel átellenben.

Rudolf Heß meggyilkolásának napra pontosan 30-ik évfordulóján, augusztus 17-én, már volt tüntetés Nagy-Britannia berlini nagykövetsége előtt. A tüntetők a nagykövetség előtt is a Heß halálára vonatkozó akták nyilvánosságra hozatalát követelték.

A két csoportot több száz rohamrendőr választotta el egymástól.

A berlini rendőrség szóvivője elmondta, számos korlátozásra volt szükség, hogy fenn tudják tartani a rendet. Bár a nemzetiszocialisták felvonulását engedélyezték, azon nem nyilatkozhattak pozitívan a békéért fél évszázadon át raboskodó Rudolf Hesst, és ötven résztvevőként egyetlen transzparenst vihettek magukkal.

Korábban plakátok jelentek meg a berlini metróban, amelyeken Rudolf Hess feltételezett gyilkosait keresték, utalva arra, hogy a 93 éves Hess - hivatalos verzió szerinti - öngyilkossága megtervezett és brit ügynökök által kivitelezett gyilkosság volt pont akkor, mikor már Gorbacsov is a hatalmas Spandau börtönben egyedül raboskodó Hess szabadon bocsátását szorgalmazta.

Rudolf Heß 1894-ben született az egyiptomi Alexandria városában, s az elemi iskolát is ott járta ki. Apai ágon a bajorországi, pontosabban felső-frankföldi Wunsiedel városból származik, s korábbi óhajának megfelelően családtagjai itteni sírjában temették el. De csak 2011-ig nyugodhatott itt, mert a zsidók és bizonyos „németek” követelésére – a helybeli evangélikus egyház közreműködésével – földi maradványait kiforgatták, elégették és hamvait a tengerbe szórták.

Németorszában a második világháború vége óta egyre és egyre szigorúbb törvények tilják a szólásszabadságot és az ősi, valamint nemzeti szimbólumok egyre szélesebb skáláját. De tiltva vannak bizonyos testmozdulatok, számok, sőt, bizonyos dallamokat is tilos dúdolni.

totenkopf-polo
viking-fekete-nap-triko-ferfi
charlemagne-polo
division-nord-polo
mjollnir-polo
polizei-division-polo
leibstandarte-triko-ferfi
b-h-triko-ferfi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: