adolf-smiley-face-polo
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
white-power-triko-noi
landstorm-nederland-2-polo
white-pride-world-white-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
white-power-polo
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo

Vélhetően német vezetők számára épített búvóhely nyomaira bukkantak régészek 2015-ben Argentína északi részén a dzsungelben.

A Paraguayjal határos Misiones tartományban talált három romos épületben 1938 és 1941 között vert pénzérmékre és törött meisseni porcelánra, a falakon pedig NS jelképekre bukkantak - közölte az ásatásokat vezető Daniel Schavelzon. A Buenos Aires-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a ma már sűrű növényzettel benőtt búvóhelyet arra az esetre építették, ha a nemzetiszocialista vezetőknek menekülniük kellett volna a világháború alatt.

Maradj velünk kapcsolatban!

Az épületeket az 1940-es évek elején emelték. A régészek hangsúlyozták, hogy az ásatáson talált érmék és a porcelán nem elegendő bizonyíték arra, hogy egyértelműen kijelenthessék, német bunkerre találtak. Véleményük szerint azonban nincs más magyarázat arra, hogy miért kezdtek ilyen költséges építkezésbe egy akkoriban a világtól teljesen elzárt vidéken és olyan építőanyagok felhasználásával, amelyek nem voltak jellemzőek a régióban.

Schavelzon hónapokat töltött a búvóhely keresésével - írta a The Daily Telegraph című brit lap. A helyiek körében terjedő mendemondák szerint a létesítményt Adolf Hitler jobbkeze, Martin Bormann számára építették, a régész szerint azonban ez nem több városi legendánál. Bormann 1945 májusában öngyilkos lett.

A tudósok úgy vélik, hogy az argentin fővárostól, Buenos Airestől mintegy ezer kilométerre északra fekvő búvóhelyet sohasem használták - talán azért, mert 1945 után a németeknek nem volt túl nehéz elrejtőzniük Argentínában, és városi életet élhettek, nem kellett a dzsungelben meghúzniuk magukat. A nemzetiszocialisták argentínai tevékenységét feltáró bizottság (CEANA) szerint legkevesebb 180 üldözött német menekült a dél-amerikai országba, köztük Adolf Eichmann, Erich Priebke és Josef Mengele. Érkeztek horvátországi és olasz fasiszták is, és Juan Perón 1946-tól 1955-ig tartó elnöksége idején végül csaknem ötezer nemzetiszocialista kötött ki Argentínában.

Daniel Schavelzon elmondta, a németeknek a második világháború közepén lett egy titkos tervük arra, hogy elhagyatott helyeken - sivatagokban, hegyeken vagy épp a dzsungel közepén - búvóhelyeket építsenek vezetőik számára, ha a háború nem várt végkifejlettel zárul. Szerinte a Misionesben talált bunkernek az is előnye volt, hogy Paraguay kevesebb mint 10 percre van onnan, így biztosított volt a menekülés lehetősége.

valknut-runa-kor-polo
leibstandarte-polo
white-pride-world-white-polo
totenkopf-triko-ferfi
kartsjager-t-shirt
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
awb-polo
wpww-kapucnis-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!