rudolfhess-a-beke-martirja
mjollnir-polo
viking-harcos-polo
otto-von-skorzeny-polo
gotz-von-berlichingen-polo
valknut-runa-kor-polo
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo

Mintegy kilencven, második világháborúban elesett magyar honvéd földi maradványait hantolták ki Kolozsváron magyar szakemberek.

A honvédek újratemetés tavaly történt meg egy Maros megyei központi magyar katonai gyűjtőtemetőben. Az újság szerint a kolozsvári új zsidó temetőben az 1944 szeptemberében és októberében a Torda környéki csatákban elesett magyar katonák csontjait tárták fel.

A honvédok exhumálását az tette szükségessé, hogy az új zsidó temető érintett parcellája más rendeltetést kap. Ezért korábban a német hatóságok is kihantolták az ott eltemetett német katonákat, a földi maradványokat a Jászvásárban (Iasi) kialakított központi német katonai gyűjtőtemetőbe szállították. A héten véget ért magyar feltárás során több honvédet sikerült azonosítani, személyes tárgyak is előkerültek. A honvédek újratemetését 2016-ra tervezik egy Maros megyei központi magyar katonai gyűjtőtemetőben, amelynek létrehozását a magyar honvédelmi minisztérium kezdeményezte a román illetékes hatóságnál.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A katonák maradványait a kihantolást végző temetkezési vállalat által biztosított helyen, a törvényes előírásoknak megfelelő módon helyezik el mindaddig, amíg sikerül létrehozni a központi magyar katonai gyűjtőtemetőt. A magyar fél bízik abban, hogy mielőbb sikerül megszerezni a szükséges engedélyeket, és 2016-ban lehetővé válik az újratemetésük - olvasható a Szabadságban.

Illésfalvi Péter hadtörténész a lapnak elmondta: a kolozsvári exhumálás egyfajta úttörő vállalkozásnak számít, hiszen 1948 óta Magyarország területén sem volt ilyen méretű feltárás. Reményét fejezte ki, hogy lesz folytatás, mivel Erdélyben több helyen léteznek még feltáratlan katonasírok.

landstorm-nederland
waffen-ss-nederland-polo
polizei-division-polo
tizennegy-szo-pulover
awb-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
landstorm-nederland

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: