schwarze-sonne-triko-noi
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
batschka-polo
totenkopf-triko-ferfi
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
white-power-triko-noi
joachim-peiper-polo
viking-fekete-nap-triko-noi

Mintegy 300 ezer katona állomásozott a 10 ezer bunkerből álló erődrendszerben, amelyet a Führer parancsára 1942-ben kezdtek el építeni. 

A kontinens nyugati partvidékén végighúzódó gigantikus erődítményrendszert Adolf Hitler 1942-ben kezdte építtetni azt követően, hogy számtalan békeajánlat után sem tudta Angliát rávenni a háború befejezésére. 

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Németország a szövetségesek inváziójától tartva nem egészen két év alatt tízezer betonbunkert épített fel Franciaország, Belgium és Hollandia tengerpartján, majd a következő évben újabb négyezerrel bővítette az erődítményláncot északon, a norvég partvidéken.

A bunkerekben egyidejűleg mintegy 300 ezer katona állomásozhatott. A kivitelezéssel a német Todt céget bízták meg, amely a fizetett alkalmazottakon kívül hadifoglyokat is dolgoztatott.

Hollandia (osztrák származású) német helytartója, Seys Inquart főhadiszállása is egy ilyen - udvarháznak álcázott - bunkerben volt Hága közelében. A háború után a holland kormányra maradt a bunkerrendszer hasznosításának feladata és az építkezés által okozott környezeti károk kezelése. A problémára azonban hetven éven át sem sikerült igazán jó megoldást találni.

A dűnék újrafüvesítését a háború után nyomban megkezdték, a part menti homokfal azonban eredeti szilárdságát többé nem nyerte vissza, a növényzet újratelepítése ellenére a szél elhordta a homok egy részét, a megroggyant dűnékre épült bunkerek közül jó néhány megcsúszott, megsüllyedt, veszélyessé vált.

Sokat közülük lebontottak, másokat a lakosság a legkülönbözőbb célokra kezdett használni. Néhányban hétvégi házat, másokban éttermet, bárt rendeztek be, némelyeket egyszerűen raktárnak használnak ma is helybéliek, különösen azokat, amelyek annak idején egy-egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanon létesültek. Sok olyan építmény áll azonban ma is elhagyatottan a parton, amelyre a népes denevércsaládokon kívül senki sem tart igényt.

Elkötelezett önkénteseknek egy országos hálózata által működtetett Bunkermúzeum is létezik, amelyet hat, egymással összeköttetésben álló part menti létesítményben alakítottak ki, bemutatva egyebek között a 608-as számú, úgynevezett parancsnoki bunkert is, annak eredeti kommunikációs berendezéseivel együtt.

batschka-polo
hugin-es-munin-polo
prinz-eugen-polo
division-nord-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-triko-ferfi
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
leibstandarte-triko-ferfi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: