hugin-es-munin-polo
mjollnir-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
joachim-peiper-polo
odin-fenrir-polo
thor-mit-uns-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
b-h-triko-ferfi

Mintegy 300 ezer katona állomásozott a 10 ezer bunkerből álló erődrendszerben, amelyet a Führer parancsára 1942-ben kezdtek el építeni. 

A kontinens nyugati partvidékén végighúzódó gigantikus erődítményrendszert Adolf Hitler 1942-ben kezdte építtetni azt követően, hogy számtalan békeajánlat után sem tudta Angliát rávenni a háború befejezésére. 

Maradj velünk kapcsolatban!

Németország a szövetségesek inváziójától tartva nem egészen két év alatt tízezer betonbunkert épített fel Franciaország, Belgium és Hollandia tengerpartján, majd a következő évben újabb négyezerrel bővítette az erődítményláncot északon, a norvég partvidéken.

A bunkerekben egyidejűleg mintegy 300 ezer katona állomásozhatott. A kivitelezéssel a német Todt céget bízták meg, amely a fizetett alkalmazottakon kívül hadifoglyokat is dolgoztatott.

Hollandia (osztrák származású) német helytartója, Seys Inquart főhadiszállása is egy ilyen - udvarháznak álcázott - bunkerben volt Hága közelében. A háború után a holland kormányra maradt a bunkerrendszer hasznosításának feladata és az építkezés által okozott környezeti károk kezelése. A problémára azonban hetven éven át sem sikerült igazán jó megoldást találni.

A dűnék újrafüvesítését a háború után nyomban megkezdték, a part menti homokfal azonban eredeti szilárdságát többé nem nyerte vissza, a növényzet újratelepítése ellenére a szél elhordta a homok egy részét, a megroggyant dűnékre épült bunkerek közül jó néhány megcsúszott, megsüllyedt, veszélyessé vált.

Sokat közülük lebontottak, másokat a lakosság a legkülönbözőbb célokra kezdett használni. Néhányban hétvégi házat, másokban éttermet, bárt rendeztek be, némelyeket egyszerűen raktárnak használnak ma is helybéliek, különösen azokat, amelyek annak idején egy-egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanon létesültek. Sok olyan építmény áll azonban ma is elhagyatottan a parton, amelyre a népes denevércsaládokon kívül senki sem tart igényt.

Elkötelezett önkénteseknek egy országos hálózata által működtetett Bunkermúzeum is létezik, amelyet hat, egymással összeköttetésben álló part menti létesítményben alakítottak ki, bemutatva egyebek között a 608-as számú, úgynevezett parancsnoki bunkert is, annak eredeti kommunikációs berendezéseivel együtt.

wpww-kapucnis-pulover
white-pride-world-wide-triko-noi
maria-theresia-polo
landstorm-nederland
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
white-pride-world-wide-triko-ferfi
tizennegy-szo-pulover
in-odin-we-trust-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: