polizei-division-polo
schwarze-sonne-triko-noi
hugin-es-munin-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
adolf-smiley-face-polo
viking-harcos-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
white-pride-world-wide-triko-noi

Az Adolf Hitlerhez kötődő relikviák iránti kereslet miatt került veszélybe egy Szlovéniában honos bogárfaj, amelyet annak idején a nagynémet vezérről nevezett el egy német gyűjtő.

Tomi Trilar rovartudós szerint a vak és színtelen Hitler-vakfutrinka (Anophthalmus hitleri) a szlovéniai Celje barlangjaiban fordul elő.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A nembe tartozó többi bogárhoz hasonlóan ez az ízeltlábú is védett és kereskedelmét törvény tiltja. A veszélyeztetett Hitler-vakfutrinka, amely Oskar Scheibltől kapta a nevét 1937-ben, azonban mégis gyakran előfordul a rovarpiacokon. A bogarakat illegálisan gyűjtik be élőhelyeiken, egy ízben pedig egy múzeumi gyűjteményből is lába kélt egy példánynak.

A szlovéniai szakértők szerint a náci vezetőről elnevezett bogár feketepiaci ára – a több ezer euróról szóló híresztelésekkel ellentétben – nagyon kivételes esetben is maximum kétszáz euró lehet. Trilar azt is megjegyezte, hogy a Hitler-vakfutrinkát csupán szakértői szem tudja megkülönböztetni a nem többi képviselőjétől, a bogarak között ugyanis a nemi szerv alapján lehet különbséget tenni.

A szakember ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy az orvvadászat a bogárfaj kipusztulásához fog vezetni, mivel a Hitler-vakfutrinkák többsége sohasem hagyja el a barlangok szűk réseit, amelyek az ember számára hozzáférhetetlenek. A különböző állatfajok közül sok viseli híres emberek nevét. Vannak pókfajok, amelyek Angelina Jolie, Nelson Mandela, Johnny Cash és Barack Obama nevét viselik, és akadnak Che Guevara, Sigmund Freud, Theodore Roosevelt, Orson Welles és Casanova után elnevezett bogarak is.

florian-geyer-waffen-ss-lovashadosztaly-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
viking-harcos-polo
landstorm-nederland-2-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
polizei-division-polo
white-power-triko-ferfi
mjollnir-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: