thor-mit-uns-polo-2
reenactor-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
florian-geyer-waffen-ss-lovashadosztaly-polo
totenkopf-polo
b-h-triko-ferfi
division-nord-polo
white-power-triko-ferfi

A retrórajongók és a képregények szerelmesei bizonyára emlékeznek arra, hogy a Szomszédok 63. epizódjában mekkora patáliát csapott a gazdagréti lakótelep teljes tanári kara, miután Vágási Feri felesége, Jutka elvett az egyik nebulótól egy "náci képregényt".

Az 1989. szeptember 21-én adásba került epizódban az énektanár Jutka (Ivancsics Ilona) a közelgő október 6. alkalmából a Szózat keletkezéstörténetéről mesél a diákjainak. Ekkor bukik le az egyik Pumukli-hajú srác, aki egy kölcsönkapott képregényt olvas a pad alatt. Jutka azonnal elkobozza a gyerektől, és majdnem elájul, amikor meglátja a füzet utolsó oldalán ezt a képkockát:

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Jutka pár jelenettel később dúlva-fúlva ront be a képregénnyel a tanáriba. Mindenki ki van akadva a horogkereszten. Az öreg Báthory (Both Béla), aki magyar-történelem szakos, egyenesen így fakad ki: Lehet, hogy a folytatásban Szálasit szentté avatják!

A rendszerváltás küszöbén álló Magyarországon tényleg elég ambivalensen viszonyultak a képregényekhez. A Fülesben folytatásokban leközölt Rejtő-történetek és a képregényesített kötelező olvasmányok ekkoriban már kezdtek kimenni a divatból, hiszen 1987 óta Bobót és Góliátot is lehetett magyarul kapni, 1989-től pedig a Pókember is bemutatkozott itthon. Ez egyúttal a magyar gyártású képregények alkonyának kezdetét is jelentette, bár a hazai füzetek még évekig próbálták állni a versenyt a külföldi címekkel szemben. A Szomszédokban felbukkanó képregény egy valódi, 1989-es magyar képregény, a Botond 3. száma volt, egy Roger Moore-arcú, izgalmas kalandokba keveredő playboy-jal a borítóján:

A Szomszédokban szidott történet a 10 oldalas Perseus kapitány - A küldetés című történet volt. A rajzoló, Fazekas Attila a korszak legsikeresebb és legtermékenyebb alkotója volt: 1982-ben az illegális Star Wars-duplafüzetéből állítólag összesen 700 ezer példány fogyott el, népszerűek voltak a Filmsikerek képregényváltozata sorozatban megjelent (szintén a jogtulajdonosok tudta nélkül készült) Terminátor-, Aliens- és Kobra-adaptációi, és őt kérték fel arra is, hogy képregényben folytassa a Lindát.

Az inkriminált Perseus-epizód szereplői egy elnyomó űrbirodalomból menekülnek, és egy kalandos időutazás végén a nemzetiszocialista Németországban bukkannak fel, ahol azt hiszik, megmenekültek a bajból. Ezt a képregényt már állandó szerzőtársa, a forgatókönyvíró Cs. Horváth Tibor nélkül készítette el Fazekas. Arról viszont nemigen tudni semmit, hogy ez a képregény miért bökte a Szomszédok alkotóinak, Horváth Ádáméknak a csőrét annyira, hogy majdnem egy teljes epizódot szenteljenek a a pellengérre állításának.

ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
batschka-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
mjollnir-polo
leibstandarte-polo
white-pride-world-wide-triko-ferfi
wpww-kapucnis-pulover
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: