schwarze-sonne-kapucnis-pulover
in-odin-we-trust-polo
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
wpww-kapucnis-pulover
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
nibelungen-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover

Legendás történelmi szereplőnek nevezte Adolf Hitlert a későbbi amerikai elnök, John F. Kennedy a világháború lezárultát követő hónapokban írt feljegyzéseiben.

Az árverésre bocsátott dokumentum a történészek szerint az egyetlen napló, amelyet a tragikus sorsú elnök élete során vezetett.

Maradj velünk kapcsolatban!

Egy bostoni aukciósházban árverésre bocsátják a John F. Kennedy személyes feljegyzéseit tartalmazó naplót, amelyet a későbbi elnök 1945-ös európai körútja során vezetett. Kennedy a második világháború évei alatt a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált az amerikai haditengerészet kötelékében. Miután 1945-ben leszerelt, egy rövid időre a tekintélyes Hearst Newspapers politikai- és haditudósítójaként dolgozott. A nemzetiszocialista Németország kapitulációját követően bejárta a háború sújtotta Európát, gondolatait és élményeit pedig egy végül 61 oldalnyi hosszúságúra duzzadt naplóban örökítette meg.

A naplót az 1950-es években adta át kutatási asszisztensének Deirdre Hendersonnak, amikor Kennedy Massachusetts állam szenátoraként szolgált az amerikai Kongresszusban. A leendő elnök azt akarta, hogy asszisztense első kézből tájékozódjon külpolitikai és nemzetbiztonsági nézeteiről. Henderson most Kennedy születésének századik évfordulójának tiszteletére döntött úgy, hogy árverésre bocsátja az eredeti kéziratot, ezzel gazdagítva a tragikus sorsú elnök örökségét.

Az akkor mindössze 28 éves Kennedy alig négy hónappal Hitler öngyilkosságát követően kereste fel Németország emblematikus helyszíneit és soraiból kitűnik, hogy teljesen lenyűgözte őt a Führer személye: „Hatalmas ambíciókkal bírt hazája számára, ami arra kárhoztatta őt, hogy veszély legyen a világ békéjére nézve, de az a titokzatosság, amely élete során és halálában is körüllengi őt tovább fog élni és csak növekedni fog. (...) Megvolt benne mindaz, amiből a legendákat faragják” – írta a fiatal Kennedy, miután megtekintette a Sasfészket, amely egykor Hitler híres nyaralója volt a bajor Alpok hegyeinek tetején. Naplójában azt is előrevetítette, hogy Hitler személye végül „úgy fog majd kiemelkedni az őt övező gyűlöletből mint az egyik legjelentősebb személy, aki valaha élt.”

Utazásai során a berlini Führerbunkerbe is eljutott, ahol Hitler utolsó napjait töltötte, miközben a szovjetek megindították végső támadásukat a német főváros ellen. A napló tanúsága szerint Kennedy szkeptikus volt a Führer végső sorsát illetően: „A szobában, ahol Hitler állítólag találkozott a végzetével, a falak teljesen fel voltak perzselve és mindenhol tűz nyomai látszódtak” – írta. „Ugyanakkor nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a holttest, amelyet találtak, valóban Hitleré lett volna.”

Az Independent cikkéből kiderül, hogy a napló más szakaszaiban Kennedy beszámolt útjának angliai állomásairól is, ahova azért utazott, hogy tudósítson az 1945-ös választásokról. A fiatal riporter elemzéseiben helyesen jósolta meg Winston Churchill és a Konzervatív Párt választási vereségét. „A kapitalizmus visszaszorulóban van – bár számos angol úgy véli, hogy ez nem érvényes Angliára. (...) A szocializmus nem hatékony; ezt sosem fogom másképp gondolni, de egy szocialista állam képes lehet arra, hogy élelmezze a népét és lehetséges, hogy ez hozza majd el a végső sikerét” – írta a világháborút követő politikai helyzetről.

polizei-division-polo
nibelungen-polo
charlemagne-polo
awb-polo
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
reenactor-polo
hugin-es-munin-polo
b-h-triko-ferfi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: