landstorm-nederland
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
white-power-polo
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
landstorm-nederland-2-polo
leibstandarte-polo
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
b-h-triko-ferfi

Csaknem 1800, a második világháborúban elesett német katona földi maradványait temették újra az északnyugat-lengyelországi Glinna faluban létesített katonai temetőben.

A földi maradványokat egy 1990-ben kezdődött program keretében tavaly hantolták ki öt lengyelországi vajdaság területén.

Maradj velünk kapcsolatban!

A gyászszertartáson a tengermelléki vajdasági központban, Szczecinben akkreditált német tiszteletbeli konzul, a német szövetségi kormány által az első és második világháborús német hadisírok ápolásával megbízott Német Hadisírgondozó Népszövetség (VDK) képviselői, valamint a VDK megbízásából Lengyelországban a háborús tömegsírok feltárásával foglalkozó Emlékezet (Pamiec) alapítvány munkatársai vettek részt.

Lengyelország és Németország 1989-ben egyezett meg német katonai temetők létesítésében. Az Emlékezet alapítvány 1990 óta foglalkozik a német katonák lengyelországi temetőinek kialakításával és gondozásával, adatai szerint Lengyelországban félmillió német katona nyugszik tömegsírokban. Tizenhárom ilyen temetőt már létrehoztak, mások mellett a nyugat-lengyelországi Wroclaw, az északkelet-lengyelországi Elk és a közép-lengyelországi Torun körzetében. A glinnai német katonai temetőt 2006-ban avatták fel.

A második világháború utáni lengyel-német megbékélés folyamata 1965 novemberében indult el, amikor a lengyel püspöki kar tagjai a 2. Vatikáni Zsinaton jelen lévő német püspököknek a kölcsönös kiengesztelődésre felhívó levelet nyújtottak át. A megbékélés következő mérföldköve az 1989-es rendszerváltás idején Helmut Kohl akkori német kancellár és Tadeusz Mazowiecki, az első nem kommunista lengyel miniszterelnök történelmi találkozója lett a dél-lengyelországi Krzyzowában.

otto-von-skorzeny-polo
wpww-kapucnis-pulover
charlemagne-polo
hugin-es-munin-polo
white-power-triko-noi
in-odin-we-trust-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
tizennegy-szo-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: