landstorm-nederland
viking-fekete-nap-polo
white-pride-world-wide-triko-noi
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
joachim-peiper-polo
tizennegy-szo-pulover
dirlewanger-polo
waffen-ss-wallonien-polo

A komcsik nemcsak Franco tábornok, hanem José Antonio Primo de Rivera, a falangista párt alapítója földi maradványainak exhumálását is követelik.

Távolítsák el Francisco Franco tábornok sírját a Madrid melletti Elesettek Völgyében (Valle de los Caídos) található mauzóleumból! – ezt követeli a kormánytól a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) javaslatában.

Maradj velünk kapcsolatban!

"A múlt sebeit az igazsággal gyógyítják" – érvelt felszólalásában az előterjesztés mellett Gregorio Cámara szocialista képviselő.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint javaslatuk lényegében nem más, mint a 2007-ben elfogadott, úgynevezett történelmi emlékezeti törvény alkalmazása, amelyben döntöttek az 1936–39-es polgárháború és az azt követő, 1975-ben véget ért, Francisco Franco tábornok nevével fémjelzett rendszer "áldozatainak" rehabilitálásáról.

Alicia Sánchez-Camacho, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) politikusa szerint viszont a szocialisták kezdeményezésükkel megtörik azt az alkotmányos konszenzust, hogy a spanyol történelmet ne használják pártpolitikai érdekekre.

A PSOE egyébként nemcsak Franco tábornok, hanem José Antonio Primo de Rivera, a falangista párt – Franco pártja – alapítója földi maradványainak exhumálását is követeli, valamint hogy az Elesettek Völgyét alakítsák át a "megbékélés", a spanyol polgárháború áldozatainak emlékhelyévé. Javasolják továbbá, hogy november 11-e legyen a "fasizmus" áldozatainak emléknapja.

A kongresszus várhatóan jövő héten szavaz a követelésről, amelyet azonban elfogadása esetén sem köteles teljesíteni a kormány.

A délnyugat-európai országban hosszú ideje húzódik, és mindeddig eredménytelen a vita arról, hogy mi legyen az Elesettek Völgyével, amelyet Franco 1940-ben kezdett építtetni a polgárháborúban aratott győzelme jelképeként. Hivatalos becslések szerint harmincezer holttestet temettek el a mauzóleum területén, de egyes történészek ezt a számot hatvanezerre teszik. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda hozatta a köztársaságiak oldalán elesettek tetemeit is.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember halt meg, több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

A spanyol vezető halála után két évvel, 1977-ben amnesztiarendeletet fogadtak el, amelynek értelmében a polgárháború és a Franco-rendszer alatt történt cselekmények jogi szempontból nem firtathatók.

panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
white-pride-world-wide-triko-noi
maria-theresia-polo
waffen-ss-wallonien-polo
odin-polo
hugin-es-munin-polo
valknut-runa-kor-polo
viking-fekete-nap-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: