awb-polo
thor-mit-uns-polo
viking-fekete-nap-triko-ferfi
white-power-triko-ferfi
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
mjollnir-polo
landstorm-nederland

Feltehetőleg eredeti német nemzetiszocialista, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében, jelentette a világsajtó 2017 tavaszán, ezekről azonban kiderült, hogy csupán nagyon jó minőségű hamisítványok.

A Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott elegáns dobozokban őrzött nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló hátborzongató orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen típusú kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak – írta akkor az MTI is.

Maradj velünk kapcsolatban!

A hatóságok Beccar elővárosban, egy gyűjtő otthonában találtak rá a közel 75 tárgyra, amelyről úgy vélték, hogy Németországban élő magas rangú nemzetiszocialisták tulajdonát képezte a második világháború idején, de később kiderült, hogy nyerészkedés reményében hamisították őket, hogy a fekete piacon leljenek gazdára. Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter szerint a tárgyak egy részéhez régi fényképek is tartoztnak: "Az ilyen tárgyak értékesítésének egyik hatékony módja, ha megmutatják, hogy valóban részesei voltak a horrornak, hogy maga a Führer használta őket."

Mint kiderült, nem voltak részei semmilyen horrornak. A képek egy részén pedig tényleg maga Hitler látható hasonló tárgyakkal, bár a miniszter által említett "horror" nyomai nem felfedezhetők.

Bullrich szerint a hatóságok többek között játékokat, egy horogkeresztet tartó hatalmas birodalmisas-szobrot, egy homokórát és egy gyerek szájharmonika-készletet is találtak. A rendőrség akkor azt nyilatkozta, hogy a gyűjtemény történelmi jelentőségéről leginkább árulkodó tárgyak egyike egy fotónegatív, amelyen Hitler látható egy ahhoz hasonló nagyítóüveggel a kezében, amelyet a lefoglalt dobozokban találtak. "Történészeket is megkérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy ez bizony az a nagyító, amelyet Hitler használt" – mondta Nestor Roncaglia, az argentin szövetségi rendőrség vezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi szakértők bevonásával folytatják a nyomozást. Ennek ereményeképpen azonban fény derült a hamisítás tényére.

A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában. Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, aki jelenleg is szabadlábon van, de vizsgálat folyik ellene, majd június 8-án házkutatást tartottak nála. A razzia során egy hatalmas könyvállvány keltette fel az ügynökök figyelmét, a bútort elhúzva pedig rátaláltak a NS-relikviákkal teli titkos szobára.

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai szerint az eredeti tárgyakat egy vagy több magas rangú nemzetiszocialista hozta a dél-amerikai országba a második világháború után, amikor Argentína a zsidóság vérbosszúja elől menekülő németek, köztük a legismertebbek egy részének is menedékévé vált.

landstorm-nederland
tizennegy-szo-pulover
adolf-smiley-face-polo
maria-theresia-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
charlemagne-polo
awb-polo
mjollnir-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: