hugin-es-munin-polo
thor-mit-uns-triko-noi
white-power-triko-ferfi
waffen-ss-nederland-polo
thor-mit-uns-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
leibstandarte-triko-ferfi
tizennegy-szo-pulover

A horogkeresztet szeretné átértelmezni egy amerikai pólógyártó cég, állítják új, anemzetközi zsidóság képviselőinek felháborodását kiváltó termékükről.

A pólókat horogkeresztekkel díszítették, az átértelmezésre pedig a homoszexuális zászlóra hajazó szivárványos színek és a feliratok utalnak. Van olyan horogkeresztes póló, amin a "béke", máson pedig a "zen" szó szerepel.

A tervező KA Design történelmi ismeretekben nem túl gazdag magyarázata szerint a horogkereszt "eredetileg (?) a hinduk és buddhisták szimbóluma volt", olyan pozitív tartalmakkal. mint a jó szerencse és a siker.

Maradj velünk kapcsolatban!

"Tegyük a horogkeresztet ismét a béke és szeretet szimbólumává" – írja a társaság.

A hinduk és buddhisták valóban használják a szvasziták, de az övék forgásiránya ezzel pont ellentétes, míg az ókori római birodalomtól a vikigingeken át számtalan nép és törzs kévpiselői használták az óramutató forgásával megegyező irányban. 

Az ötlet éles kritikát váltott ki például az izraeli-zsidó kongresszus nevezetű szervezet vezetőjétől, írja a Jerusalem Post. Arsen Ostorovsky főzsidó szerint az ötlet "gusztustalan és obszcén". Szerinte inkább a profit mozgatja a tervet, mint a művészi, vagy társadalomformáló koncepció.

Erre utalhat egyébként, hogy a buddhista szimbólum nem a sarkán, hanem a talpán áll és ellentétes irányba forog, szóval a terv olyan, mintha a magyar zászlóval terveznének rebrandinget, de nem számítana, hogy amúgy az olasz zászlóval dolgoznak.

A pólók 20-35 dollárba kerülnek.

leibstandarte-polo
polizei-division-polo
adolf-smiley-face-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
dirlewanger-polo
b-h-triko-ferfi
totenkopf-polo
tizennegy-szo-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!