reenactor-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
white-pride-world-wide-triko-noi
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
b-h-triko-ferfi
odin-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo

Vádat emeltek szerdán Németországban a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett egykori munkatábor tábor két őre ellen.

Az ügyészség szerint a tábort működtető gépezetben betöltött funkciójukból adódóan mindketten "bűnrészesek a táborban elkövetett gyilkosságok valamennyi típusában".

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A dortmundi ügyészség egy 92 és egy 93 éves német állampolgárságú, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi illetőségű férfit vádolt meg azzal, hogy "1942 és 1945 között a NSDAP önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaiként közreműködtek a stutthofi tábor több száz rabjának meggyilkolásában".

Az ügyészség szerint a tábort működtető gépezetben betöltött funkciójukból adódóan mindketten bűnrészesek a táborban elkövetett gyilkosságok valamennyi típusában, így "a gázkamra révén végrehajtott emberölésekben és más módszerekkel elkövetett tömeges kivégzésekben, valamint a lágerbe hurcolt emberek halálra dolgoztatásában és éheztetésében". A vád szerint mindketten ismerték a tábor működését, és ezzel a tudattal végezték őrszolgálati tevékenységüket. A két férfi tagadja a több száz rendbeli emberölésben bűnrészesség vádját.

A dortmundi ügyészség a nemzetiszocialista rendszert működtetők üldözésével megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltségeként járt el a két egykori SS-őr ellen.

A ZSt évtizedekig nem kezdeményezett vádemelést őrök ellen, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítélet kiharcolására. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt SS-t, bűnrészesnek találva őt "27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában". Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt foglyok halálához. Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, és a ZSt valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot kezdett.

die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
odin-polo
landstorm-nederland
leibstandarte-triko-ferfi
kartsjager-t-shirt
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
gotz-von-berlichingen-polo
awb-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: