odin-fenrir-polo
reenactor-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
valknut-runa-kor-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
in-odin-we-trust-polo
dirlewanger-polo

Egy Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen egyébként is nagy ritkaság lenne, de ez a példány a történelem nagy pillanatainak emlékeit őrzi, hiszen egykor Adolf Hitler utazott benne, most pedig egy aukción keresnek neki új tulajdonost.

Csak Großer Mercedes néven emlegetik azt a modellt, ami a harmincas években a német gyártó legjobb és legnagyobb típusának számított. Hirohito császár és XI. Pius pápa mellett ilyen limuzint használt Adolf Hitler is, és a képeken látható, második szériás példány is a saját autója volt. Mindössze öt darab maradt fenn a nyitott tetős Offener Tourenwagen változatból, és csak három van magánkézben, ezek egyike került most ismét eladósorba.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

1938 szeptemberében rendelte meg az autót Erich Kempka, aki 1934-től volt Hitler sofőrje. Olyan járműnek szánták, amit államfői látogatásokon vetnek majd be, ennek megfelelően páncélozták, és laminált golyóálló üveggel látták el.

1939-től 1941-ig több alkalommal is parádézott benne Hitler, ezek közül is a legemlékezetesebb volt az olasz diktátor Benito Mussolini látogatása Münchenben 1940 júniusában.

A neve, a 770K arra utal, hogy ezt a példányt is a Mercedes-Benz akkori legnagyobb erőforrásával, egy 7,7 literes, soros nyolchengeres benzinmotorral szerelték, ami kompresszorral 230 lóerős teljesítményt adott le, és 160 km/órás sebességre is képes volt. 1943-ban karbantartásra vitték Sindelfingenbe, és onnan már nem került vissza. A szövetséges erők kezébe jutott, majd az Egyesült Államokba vitték, ahol több tulajdonosa is volt.

Nem túl gyakran cserélt gazdát a Führer egykori autója. 1946-tól amerikai háborús veteránok használták, majd egy raktárba került, a hetvenes évek végén pedig egy chicagói autómúzeumban állították ki. 1983-tól a Las Vegas-i Palace Casino tulajdonosának gyűjteményét gazdagította, 2004-ben egy nagyobb kollekció részeként került európai gyűjtőhöz. Most a Worldwide Auctioneers kínálja eladásra a történelemnek ezt a nagyszerű darabját.

 

michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
otto-von-skorzeny-polo
maria-theresia-polo
joachim-peiper-polo
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
viking-fekete-nap-triko-ferfi
prinz-eugen-polo
white-power-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: