30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
viking-harcos-polo
leibstandarte-polo
landstorm-nederland-2-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
viking-fekete-nap-triko-ferfi
waffen-ss-wallonien-polo
polizei-division-polo

A Berlintől 38 kilométerre északra levő Haus am Bogensee teljesen elhagyatott állapotban van, az épület roskadozik, s szinte teljesen benőtték a növények. 

A berlini önkormányzat a német újraegyesítés óta most próbálja eladni a 70 szobás, 1939-ben épült komplexumot, amelynek falai között egykoron Joseph Goebbels a nemzetiszocialista propagandagépezetet irányította. Az épületnek "a náci rezsimhez kötődő múltja" miatt Berlinben ma azért aggódnak, nehogy "neonácik" szerezzék meg a villát.

"Az ingatlan természetéből fakadóan ellenőrizni kell az érdeklődők politikai hátterét" - nyilatkozta a német kormány egyik szóvivője a The Daily Telegraph brit napilapnak. "Senki nem tudja, mikor találunk végre alkalmas vevőt az ingatlanra" - fűzte hozzá lemondóan.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Eddig egyetlen ilyen név sem akadt, holott a Haus am Bogensee-t immáron több mint két évtizede próbálják eladni. Az ingatlan történelmi jelentősége elvitathatatlan, hiszen ez az egyetlen olyan, befolyásos nemzetiszocialista pártfunkcionárius által használt villa, amely épségben vészelte át a második világháborút. Herman Göring közeli vadászházát, a pazar Carinhallt például 1945-ben robbantották fel a dilettáns amerikaiak.

A Haus am Bogensee szocializmus kori keletnémet épületek parkszerű gyűrűjében áll a szovjet szocialista realista író, Nyikolaj Alekszejevics Osztrovszkijról elnevezett és máig át nem keresztelt utcában. Bár a Goebbels-villa a nemzetiszocialista építészet egyik iskolapéldája, ez sem akadályozta meg abban a kommunista politikai vezetést, hogy az épületet a kommunista ifjúság oktatásának céljára használja fel.

Igaz, kár lett volna veszni hagyni: az épülethez bunker, mozi és egy teljesen ép bankett-terem tartozik, hatalmas kandallóval, franciaablakokkal és teraszkapcsolattal. "Ez az idilli magány helye" - mondta róla egy ízben a propagandaminiszter.

A Haus am Bogensee Goebbels "szerelmi fészke" lett. A német politikus nagy nőfaló hírében állt, ám a Lida Baavora cseh színésznővel folytatott viszonya már Hitlernek is sok volt, Magda Goebbels fejében ekkor a válás gondolata is felmerült. A Führer nem repesett az örömtől, amikor megtudta, hogy a "náci példaképnek" tartott Goebbels házassága zátonyra futhat, ezért felszólította miniszterét, hogy szakítson szeretőjével. Goebbels így is tett.

Mikor a szövetségesek Berlint támadták, Magda és hat gyermekük a Haus am Bogensee-ben leltek menedékre. A Goebbels család 1945. április végén hagyta el a villát, majd követték Hitlert és a berlini bunkerben húzták meg magukat.

Ma szinte semmi sem emlékeztet a Haus am Bogensee viharos történelmére. A berlini önkormányzat reményei szerint hotel, wellnessközpont, esetleg bentlakásos iskola lesz a villából - ha valaki megveszi, aki nem "neonáci".

(Mult-Kor.hu nyomán)

waffen-ss-langemarck-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
totenkopf-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
division-italia-polo
adolf-smiley-face-polo
waffen-ss-nederland-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: