dirlewanger-polo
totenkopf-polo
reenactor-polo
white-power-triko-noi
b-h-triko-ferfi
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
totenkopf-triko-ferfi
thor-mit-uns-kapucnis-pulover

Húsz éve még kaszinót építettek volna a helyére, ma pedig leginkább paintball-csatáktól hangos Hitler egykori lengyelországi rejtekhelye.

A Farkasodú, amelyet a lengyel kormány inkább a kollektív emlékezet részévé tenne, bevonva az erdők mélyébe vesző bunkert a turizmus vérkeringésébe, s nem utolsósorban oktatási célokra használná. Miközben Lengyelország nagy erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy megőrizze a munkatáborokat, a Ketrzyn melletti terület szinte a feledés homályába veszett.

A rejtekhely – amelynek neve Hitler egyik becenevére, a Herr Wolfra utal – 200 épületet – köztük barakkokat és bunkereket – foglalt magába és kétezer embert szolgált ki, ma egy erdészeti hatóság tulajdonában van. Maga a terület ugyan egész évben nyitva áll, de nehéz megközelíthetősége miatt szinte alig keresik fel a turisták. Az erdészet vezetői múzeumot álmodtak az erdő közepébe, amivel az a céljuk, hogy a Farkasodú végre felkerüljön a turisták térképére, amelyen jelenleg kézműves foglalkozások és paintball-csaták helyszíneként szerepel.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Az orosz határ mentén fekvő erődöt 1940 és 1941 között építették abból a megfontolásból, hogy megvédjék Hitlert és a nemzetiszocialista vezetőket az orosz légicsapásoktól. A rejtekhely saját erőművel és vasútállomással rendelkezett, s olyannyira elaknásítottak, hogy a terület megtisztítása tíz évet vett igénybe. A Farkasodút 1945-ben számolták fel a visszavonuló németek, de azt már nem sikerült elérni, hogy az összes épületet felrobbantsák.

A lengyel kormány most úgy döntött, hogy a kollektív emlékezet részévé teszi a különleges történelmi értékkel bíró Farkasodút. A Nemzeti Örökség és Kulturális Minisztérium a bérbeadás feltételeként kikötötte, hogy a tulajdonosnak történelmi-oktatási desztinációvá kell átalakítania a területet, benne egy kültéri kiállító helyiséggel és egy új múzeummal.

„Ma senki nem érzi át a hely tragikus oldalát” – közölte a projekten dolgozó történész, Tomasz Chincinski. „A történelemtanítás új útjait kell megnyitnunk, hogy a fiatalabb generációk akarják, megismerjék és megértsék a folyamatot” – tette hozzá. Jan Oldakowski, a Varsói Felkelés Múzeuma 40 éves igazgatója szerint a Farkasodú egy „groteszk Disneylandre” emlékeztet, amely a közeli hotelt és éttermet leszámítva szörnyű állapotban van. „Az utóbbi tíz év legnagyobb változása, hogy idehoztak egy automatát” – fanyalgott Lukasz Joachymek, aki szabadúszóként 11 éve vezet körbe német turistákat a Farkasodú körül.

A Farkasodú igazgatója, Jan Zaluska az utóbbi évek bizonytalan jogi helyzetével magyarázza a helyszín áldatlan állapotát, ugyanis sokáig nem tudták, ki a fenntartó: Ketrzyn megye vagy az erdők feletti irányításért felelős állam. „Évekbe telt, mire az ügyet rendezték. Előtte gondolni se mertünk a fejlesztésekre” – nyilatkozta a New York Times amerikai napilapnak Zaluska. A helyzet 1991-ben odáig fajult, hogy egy amerikai cég bejelentette: kaszinót húz fel a területen, igaz, a beruházó megépítette volna Hitler irodáinak másolatát is.

(mult-kor.hu nyomán)

white-pride-world-wide-triko-noi
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
awb-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
division-italia-polo
dirlewanger-polo
thor-mit-uns-triko-noi
mjollnir-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: