waffen-ss-langemarck-polo
polizei-division-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
das-reich-polo
thor-mit-uns-triko-noi
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo

A második világháború ártatlan délvidéki magyar áldozatainak tömegsírjait feltáró és összegző kiadvány jelent meg a Vajdaságban.

Az új kiadványban a szerb partizánok által 1944-1945-ben ártatlanul kivégzett magyar áldozatok tömegsírjainak műholdas, számítógépes globális helymeghatározásai, azaz GPS-koordinátái szerepelnek a helytörténeti adatok, tények és számadatok mellett.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A hosszú évek óta zajló munkát lezáró kötet a tömegsírokat tárja fel, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hány áldozat nyugszik ezekben sírokban. A kötet tartalmazza ugyanakkor az áldozatok becsült számát, amelyet életrajzi adatokból, valamint a feltárt források alapján határoztak meg.

A kutatók főként a túlélőkkel, emlékezőkkel készítettek interjúkat, lefényképezték a helyszíneket, és begyűjtöttek minden fennmaradt adatot. „Ez az útmutató segít majd abban, hogy a települések emléktáblát, keresztet, rövid feliratot tudjanak elhelyezni, hogy a koszorúzás nemcsak most, hanem a jövő nemzedék számára is útmutató legyen az emlékezet őrzésére” – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Mint mondta, felmerült az újratemetés lehetősége is, ugyanakkor úgy vélte: „Annyit szenvedtek ezek az emberek, hogy a jövőnek a megbékélésről, az emlékek megőrzéséről kell szólnia, a hamvakat pedig hagyjuk ott, ahová a 72 évvel ezelőtti események tették őket”. 

schwarze-sonne-triko-noi
thor-mit-uns-polo
white-pride-world-white-polo
leibstandarte-triko-ferfi
valknut-runa-kor-polo
viking-fekete-nap-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
thor-mit-uns-polo-2

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: