birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
odin-fenrir-polo
gotz-von-berlichingen-polo
adolf-smiley-face-polo
landstorm-nederland-2-polo
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt

A második világháború ártatlan délvidéki magyar áldozatainak tömegsírjait feltáró és összegző kiadvány jelent meg a Vajdaságban.

Az új kiadványban a szerb partizánok által 1944-1945-ben ártatlanul kivégzett magyar áldozatok tömegsírjainak műholdas, számítógépes globális helymeghatározásai, azaz GPS-koordinátái szerepelnek a helytörténeti adatok, tények és számadatok mellett.

Maradj velünk kapcsolatban!

A hosszú évek óta zajló munkát lezáró kötet a tömegsírokat tárja fel, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hány áldozat nyugszik ezekben sírokban. A kötet tartalmazza ugyanakkor az áldozatok becsült számát, amelyet életrajzi adatokból, valamint a feltárt források alapján határoztak meg.

A kutatók főként a túlélőkkel, emlékezőkkel készítettek interjúkat, lefényképezték a helyszíneket, és begyűjtöttek minden fennmaradt adatot. „Ez az útmutató segít majd abban, hogy a települések emléktáblát, keresztet, rövid feliratot tudjanak elhelyezni, hogy a koszorúzás nemcsak most, hanem a jövő nemzedék számára is útmutató legyen az emlékezet őrzésére” – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Mint mondta, felmerült az újratemetés lehetősége is, ugyanakkor úgy vélte: „Annyit szenvedtek ezek az emberek, hogy a jövőnek a megbékélésről, az emlékek megőrzéséről kell szólnia, a hamvakat pedig hagyjuk ott, ahová a 72 évvel ezelőtti események tették őket”. 

gotz-von-berlichingen-polo
white-pride-world-wide-triko-noi
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
white-power-polo
nibelungen-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: