dirlewanger-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
joachim-peiper-polo
kartsjager-t-shirt
rudolfhess-a-beke-martirja
viking-fekete-nap-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
waffen-ss-wallonien-polo

Két figyelmeztető lövést adott le az olaszok által is segített líbiai haditengerészet, amikor egy migránsmentő hajóval találkoztak a partjaik mentén.

Az érintett Open Arms nevű hajó személyzete az incidensről úgy nyilatkozott, hogy „elkergette őket” a líbiai parti őrség, pedig szerintük szabályosan hajóztak. A líbiai hatóságok szerint viszont a hajó az ő vizeiken volt, felszólították, hogy távozzon, és amikor ezt nem tette meg, akkor lőttek a levegőbe.

Maradj velünk kapcsolatban!

A migránscsempész hajóknak azonban mostanában nemcsak a líbiaiakkal kell szembenézniük, hanem az egyre keményebb olaszokkal is.

Július végén az olasz parlament elfogadott egy magatartási kódexet, ami a tengeri migránscsempész akciókat folytató civilekre vonatkozik. Ezek alapján például a NGO-hajókon fegyveres rendőröknek is kell lenniük. Ezt a nyolc érintett hajó közül eddig négy írta alá.

Múlt héten jelentette be Olaszország, hogy két hadihajót küld líbiai vizekre, líbiai kérésre.

Hétfő óta a Golfo Azzuro nevű migránscsempész hajót szívatják az olasz hatóságok, nemzetközi vizeken várakoztatják, mivel sem az olasz, sem a máltai kikötők sem engedik be. Eközben a szélsőjobbos Defend Europe szervezet kvázi katonai hajójával is összetűzésbe kerültek.

„Ilyen még sosem történt. Egy nap alatt háromszor fenyegettek meg minket: egyszer a líbiai parti őrség, aztán a Defend Europe, most meg az olasz hatóságok” – nyilatkozta Oscar Camps, a hajót üzemeltető spanyol ProActiva civil szervezet alapítója.

Marco Minniti olasz belügyminiszter viszont arról számolt be, hogy eredményesek a lépések: kijelentette, hogy év eleje óta először júliusban csökkent az érkezések száma a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest. (Hogy mekkora embertömeg érkezik, arról itt írtunk bővebben.) Szerinte a következő lépés regisztrációs központok felállítása lesz Líbiában a nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben.

ENSZ: Rendben van a keménység

Később az olaszok már az ENSZ-től kérték segítséget, mondván, türelmüket vesztették az EU-val szemben. Angelino Alfano külügyminiszter szerint ideje, hogy az ENSZ szembenézzen a valósággal, és segítsen megállítani az embercsempészetet.

Az ENSZ júniusban kinevezett líbiai megbízottja, Ghassan Salamé az olasz kormányfővel és külügyminiszterrel találkozott Rómában, majd a tárgyalások után  helyes útnak nevezte a líbiai felségvizeken indított olasz haditengerészeti missziót. Azt is mondta, hogy a valóságtól elrugaszkodott dolog lenne semmibe venni a migrációs helyzet komolyságát.

De súlyos feszültségek vannak az olasz szárazföldön is, az alábbi videó például óriásit futott a közösségi médiában. Az látható rajta, hogy Nápolyban katonák tepernek le egy migránst, mire a társaik a katonáknak esnek. A helyiek szerint egyre több hasonló incidens történik.

A jobboldali Matteo Salvini úgy fogalmazott az ügyről, hogy „városi háborút vívunk”.

schwarze-sonne-triko-noi
polizei-division-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
maria-theresia-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
kartsjager-t-shirt
reenactor-polo
florian-geyer-waffen-ss-lovashadosztaly-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: