tizennegy-szo-pulover
polizei-division-polo
awb-polo
thor-mit-uns-polo
prinz-eugen-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
charlemagne-polo
waffen-ss-wallonien-polo

Az Aftenposten írta meg, hogy Einar Åmbakk rénszarvasvadász a társaival rénszarvasok nyomát követte Reinheimenben, Norvégia középső részén, ahol korábban még sohasem vadásztak, és egy kőhalomból kiálló barna tárgyra bukkant.

(MTI)

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Először azt hitte, hogy egy rozsdás vasrudat talált, de amikor kihúzta, látta, hogy egy valódi, egész jó állapotban megmaradt kard.

A kardot 1640 méteres tengerszint feletti magasságon találták, és több mint ezer éven át félig kitüremkedett a földből. Åmbakk értesítette a helyi régészeket és szakértőket.

„Amennyire én tudom, soha korábban nem találtak kardot ilyen magasságban. Az is ritka, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn” – mondta Lars Holger Pilo régész. A szakértő szerint a viking kard markolata két részből áll, valószínűleg javításon esett át, de feltételezhetően a 800-as vagy a 900-as évekből származik.

Pilo szerint különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő ereklyét eddig nem vették észre. Valószínűleg nem közelítették meg az omladékot, távolról pedig nem látszott a kard. A magas hegynek ezen a területén csak vadászok járnak. „Maga a környezet is különleges. Milyen viking hagyja legféltettebb tárgyát a hegyen? A tulajdonos valószínűleg eltűnt vagy elveszítette a kardját. Talán elhagyta, és máshol halt meg, például egy hóviharban” – mondta Pilo.

A kardot Lillehammerben vizsgálják meg, hamarosan az oslói Kulturális Történelmi Múzeumba szállítják, ahol további kutatásokat folytatnak. 

totenkopf-polo
odin-fenrir-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
kartsjager-t-shirt
thor-mit-uns-polo
maria-theresia-polo
waffen-ss-nederland-polo
rudolfhess-a-beke-martirja

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: