schwarze-sonne-triko-noi
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
awb-polo
white-power-triko-noi
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
totenkopf-polo
das-reich-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt

A német STG 44 rohamkarabély tervrajzát fedezte fel Mihail Kalasnyikov felavatott moszkvai emlékművének talapzatán Jurij Pasolok orosz hadtörténész.

A Pasolok által a közösségi médiában közzétett hiba a szobor felavatása után került az orosz média figyelmének középpontjába. Szalavat Scserbakov szobrász a kirobbant botrány hatására megígérte, hogy ki fogja cserélni az emlékművön a szemre az AK-47-esre nagyon hasonlító német fegyver tervrajzát tartalmazó domborműlapot. Sokak szerint Kalasnyikov szinte egy az egyben lemásolta a német fegyvert, ami még a laikusoknak is egyértelműnek tűnhet, ránézésre is akkora a hasonlóság a két fegyver között.

Maradj velünk kapcsolatban!

Vlagyiszlav Kononov, az Oroszországi Hadtörténeti Társaság ügyvezető igazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva köszönetet mondott a hiba felfedezőjének, amely szakértők utólagos megállapítása szerint valóban a német fegyver műszaki rajza.

A fejlett technológiájú termékek – köztük fegyverek – exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalathoz tartozó Kalasnyikov konszern felajánlotta, hogy műszaki szaktanácsokkal segíti a hiba kijavítását. A cég szakemberei előzetesen nem ellenőrizték a Scserbakov-szobor terveit.

Schmeisser StG 44-esét 1944-ben rendszeresítették a Wehrmacht és az SS egységeinél. A Szovjetunió fegyveres erőinél 1949-ben bevezetett Kalasnyikov-gépkarabélyokból több tucatnyi országban becslések szerint 200 millió darabot gyárthattak.

A 2013-ban, 94 évesen meghalt Kalasnyikov azonban nem gazdagodott meg találmányából. Több időskori interjújában panaszkodott, hogy nem védette le a szabadalmát.

A szobor avatásán egyébként Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, aki a hadtörténeti társaság elnökeként szólalt fel az ünnepségen, "Oroszország igazi kulturális brandjeként" emlegette Kalasnyikov gépkarabélyát. Kalasnyikov azonban igazából csak lemásolta külföldi kollégái, elsősorban a német Hugo Schmeiesser elgondolásait.

gotz-von-berlichingen-polo
odin-polo
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
viking-harcos-polo
awb-polo
white-power-triko-noi
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
viking-fekete-nap-triko-noi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: