joachim-peiper-polo
white-pride-world-white-polo
leibstandarte-triko-ferfi
waffen-ss-nederland-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
dirlewanger-polo

Adolf Hitler egyik legfontosabb műkereskedőjének, az 1956-ban meghalt Hildebrand Gurlitt műgyűjteményének létezése csak öt éve derült ki egy vámvizsgálatnál.

Már szervezik az első kiállítást, ahol végre a nagyközönség is megcsodálhatja az alkotásokat. Az 1500 darabból álló gyűjteményből 400 tételt állítanak ki Bonnban és Bernben. A volt nyugatnémet fővárosban, a bonni Szövetségi Műcsarnokban

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

250 példányt mutatnak be az 1500 darabos kollekció kétes eredetű alkotásai közül, melyeket olyan nagy művészek készítettek, mint Cranach, Dürer, Monet, Manet és Degas. A berni Szépművészeti Múzeumban pedig a korabeli, elfajzottnak minősített "művészi" irányzatokat képviselő alkotók, Beckmann, Dix, Kandinsky, Klee és Macke alkotásait lehet megnézni.

A festményeket, grafikákat, nyomatokat, szobrokat és más műalkotásokat 2012-ben Hildebrand Gurlitt műkereskedő remeteként élő fiánál, Cornelius Gurlittnál találták meg egy vámvizsgálat közben. A tulajdonjogok tisztásása céljából pedig azonnal le is foglalták a jelentős gyűjteményt. Gurlitt 2014-ben, 81 évesen meghalt, és az egész gyűjteményt a berni Szépművészeti Múzeumra hagyta.

A tisztázatlan eredetű műgyűjteménynek eddig hat darabjáról állapították meg, hogy honnan származnak, négy festményt vissza is adtak a törvényes örökösöknek. A rendkívül nehézkesen folyó eredetvizsgálatot a gyűjtemény felénél sikerült eddig elvégezni.

A kollekciót megöröklő berni múzeum csak jogtiszta műalkotásokat hajlandó befogadni, ezért a festmények fele egyelőre Németországban marad az eredetvizsgálatok miatt. Az óvatoskodás ellenére a svájci intézménynél máris jelentkeztek Paul Cézanne leszármazottai, akik a kollekció legértékesebb darabját, a jogtisztának gondolt La Montagne Sainte-Victoire című festményt követelik maguknak.

A zsidó követelőzések ellenére még mindig vannak múzeumok és műgyűjtők, akik nem firtatják a birtokukban lévő műkincsek eredetét - nehezményezte Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke egy interjúban, amelyet a Die Zeit című német hetilapnak adott a tárlatok megnyitása alkalmából.

leibstandarte-polo
white-power-polo
reenactor-polo
florian-geyer-waffen-ss-lovashadosztaly-polo
waffen-ss-wallonien-polo
thor-mit-uns-polo
viking-fekete-nap-polo
rudolfhess-a-beke-martirja

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: