polizei-division-polo
white-power-triko-ferfi
landstorm-nederland
reenactor-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
adolf-smiley-face-polo

Még 2015-ben történt, hogy a Google kemény kritikát kapott, amiért a képfelismerő algoritmusuk automatikusan gorillának bélyegezte a fotókon látható négereket.

(The Guardian)

Maradj velünk kapcsolatban!

A vállalat megígérte, hogy azonnali lépéseket tesznek az ügyben, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló kínos incidenseket.

Mint kiderült, az azonnali lépés az volt, hogy megakadályozták, hogy a Google Photos automatikusan a gorilla címkét illessze a gorillát ábrázoló képekhez. Ugyanilyen tiltólistára került a „csimpánz” és a „majom” szó is. A Google algoritmusa már akkor sem címkézi fel az ilyen témájú képeket, ha azon valóban az adott főemlősök láthatók.

Persze, ezt a megoldást a Google nem tette ki az ablakba. A Wired magazin viszont utánajárt a dolognak. Több mint negyvenezer fotót töltöttek föl a képkezelő szolgáltatásba. Az algoritmus automatikusan fölismerte a pandákat, uszkárokat, gibbonokat és orangutánokat, de a nagy testű főemlősöket és majmokat nem. A Google a Wirednek megerősítette, hogy eltávolították a keresések és címkék közül a gorillákat a 2015-ös incidens óta, arra hivatkozva, hogy a képcímkézés technológiája még gyerekcipőben jár, és sajnos távolról sem tökéletes.

A gorillavakság a Google más platformjaira is jellemző: az objektumfelismerő fotóalkalmazás, a Google Lens sem tudja azonosítani a főemlősöket. Ugyanakkor a Google Assistant vagy a Google Cloud Vision ezzel is megbirkózott. Mindenesetre az a tény, hogy a Google az elmúlt két évben nem tudott olyan képfelismerő algoritmust fejleszteni, amivel kiküszöbölhetnék a 2015-ös hibát, azt mutatja, hogy a gépi tanulás és a képfelismerés tényleg gyerekcipőben jár.

A jelenség nem csak a Google-t érinti. Amikor a Flickr bevezette a saját képfelismerő megoldását, számos problémát okozott az automatikus címkézés: a rendszer majomnak nézett egy néger férfit, illetve a dachaui munkatábor tábor egyik fotóját őserdei edzőteremként (jungle gym) azonosította. A Flickr sem tudott jobb megoldást a helyzetre, mint azt, hogy eltávolították az automatikus címkék közül a majom (ape) szót.

viking-fekete-nap-triko-noi
b-h-triko-ferfi
leibstandarte-polo
leibstandarte-triko-ferfi
odin-s-ravens-polo
joachim-peiper-polo
white-power-triko-noi
white-power-triko-ferfi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: