schwarze-sonne-triko-noi
rudolfhess-a-beke-martirja
landstorm-nederland-2-polo
otto-von-skorzeny-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
white-pride-world-wide-triko-noi
schwarze-sonne-kapucnis-pulover

1961-ben egy januári éjszakán az amerikai légierő egy bombázója kettétört Észak-Karolina felett. Ez nem lett volna annyira nagy probléma, ha nem atombombákat szállít a repülő.

A két atombomba kiesett a B-52-esből, és zuhanni kezdett a föld felé. A két atombomba Goldsboro városának közelében csapódott a talajba. Igazi szerencsesorozatnak köszönhető, hogy nem robbantak fel, és nem okoztak a hirosimai és nagaszaki atombombákhoz hasonló pusztítást az Egyesült Államok közepén – ráadásul a hidegháború legfeszültebb időszakában.

A National Security Archive (NSA) most oldotta fel az esetről készült jelentések titkosítását, és számos új elemet ismerhetünk meg a történtekről. A B-52-esnek a szárnyával volt gondja, ez okozta a bombázó kettétörését.

Maradj velünk kapcsolatban!

A két bomba megindult a föld felé, az egyiknek kinyílt az ernyője, a másiknak azonban nem. Az a bomba, amelyiknek kinyílt az ernyője, sértetlenül ért földet. Az volt a szerencse, hogy elszakadtak azok a vezetékek, amelyek energiával látták el a bombát a generátorból – így az nem élesedett.

A másik bomba szabadesésben esett, és meg is rongálódott. A becsapódás élesítette az atombombát, de az ütközés egy másik részt is megrongált, az akadályozta meg, hogy tényleg fel is robbanjon. A MK39-es bombák 3,8 megatonnásak voltak. Sokkal nagyobb pusztítást végeztek volna, mint a Hirosimára ledobott 0,01 és Nagaszakira dobott 0,02 megatonnás bombák.

A repülőn nyolcan utaztak azon az éjszakán, közülük öten élték túl a balesetet. Richard Rardin pilóta évekkel később azt nyilatkozta, hogy nem tudott arról, milyen katasztrófát úsztak meg. A legnagyobb problémája az volt, hogy földetérés után sok kóbor kutya volt az úton.

waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
wpww-kapucnis-pulover
tizennegy-szo-pulover
die-in-battle-and-go-to-valhalla-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: