white-power-triko-ferfi
viking-fekete-nap-triko-ferfi
adolf-smiley-face-polo
florian-geyer-waffen-ss-lovashadosztaly-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
prinz-eugen-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2

Egy második világháborús, Focke Wulf Fw 190F-8/R-1 típusú vadászgépre bukkant Seregélyes határában egy történészekből, repülőgépmérnökökből és hivatásos katonákból álló kutatócsapat.

A Székesfehérvár környéki harcokban lelőtt szovjet repülő viszont még nincs meg, pedig évek óta keresik a lelkes roncsvadászok. A repüléstörténettel foglalkozó Magó Károly zászlós a MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal és a Magyar Roncskutató Egyesülettel közösen dolgozik Seregélyes mellett.

A térségben az elmúlt években már került elő Il2-es csatarepülőgép, LA 5-ös vadászgép, sőt Boston típusú bombázó is. Az FW.190 fontosabb elemeit megtalálták, így a légcsavarokat is, és ma már azt is tudják, hogy a repülőt vezető Hille hadnagy a gépét ért találat után kiugrott, és szovjet fogságba került (a német repülőt egyébként nem egy orosz vadászgép lőtte le, hanem a szovjet 981. légvédelmi-tüzérezred 1. gépágyús ütege).

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A leletek egy részét pénteken bemutatták a helyi iskolában is, de az orosz kutatók is fontosnak tartják a balatoni csatának nevezett összecsapást, mivel ekkor pont ebben a térségben vesztette életét egy második világháborús sztárpilóta, German Petrovics Odnocenov, a Szovjetunió Hőse, és nagyon szeretnék, ha kiderülne, pontosan hol zuhant le a hadnagy gépe.

A Feol.hu arról is ír, hogy a roncskutatókat a seregélyesi polgármester, a repülőgépmérnök végzettségű Horváth Sándor is támogatja. Sőt, a leletek egy részéből, fényképekből és orosz leírásokból szívesen nyitna egy állandó kiállítást a helyi óvoda épületében, ahol terepasztalok és egy helyi orvos régi orvosi műszerekből álló gyűjteménye is helyet kaphatna.

reenactor-polo
wpww-kapucnis-pulover
awb-polo
mjollnir-polo
odin-polo
division-italia-polo
waffen-ss-nederland-polo
prinz-eugen-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: