white-power-polo
wpww-kapucnis-pulover
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt
langemarck-polo
prinz-eugen-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
viking-fekete-nap-polo

Több mint 50, a legkülönfélébb mértani alakzatokba rendeződő, talajba "vésett" rajzolatot - köztük egy szvasztikát - fedeztek fel kutatók Kazahsztán északi részén.

A hosszan elnyúló, változatos formájú geoglifák annyiból egyedülállóak, hogy ezek az első ilyen jellegű ismert vésetek az ázsiai ország területéről, ám korántsem az egyedüliek a világon: elég csak a híres perui Nazca-vonalakat említeni, de találtak már hasonló alkotásokat Oroszországban, Nagy-Britanniában, az Arab-félszigeten, sőt Brazíliában is.

A "kazahsztáni Nazca-vonalakat" a Google Earth program segítségével sikerült azonosítani. A 90-400 méter átmérőjű mértani formák között van számos négyzet, kör, kereszt, sőt az Eurázsiában ősidők óta ismert és széles körben használt szvasztika is. Kutatók elmondták, hogy az ábrákat a földön állva nehezen, inkább csak az égből lehet felismerni.

A kazah Kosztanaj Egyetem kutatói a litván Vilniusi Egyetem szakembereivel együtt vizsgálták a geoglifákat az elmúlt évben földradarral és légi fotókon, majd kutatásukról az Európai Régészeti Szövetség isztambuli éves tanácskozásán számoltak be. Mint elmondták, a legtöbb geoglifa földsánc, ám némelyiküket, például a szvasztikát, gerendákból ácsolták.

Maradj velünk kapcsolatban!

A véseteknél épületmaradványok, illetve tűzrakó helyek kerültek elő, ami arra utal, hogy rituális tevékenység folyt a területen - magyarázták a Kosztanaj Egyetem régészei, Irina Sevnina és Andrew Logvin, hozzátéve, hogy az ókori törzsek tagjai a földterület fölötti tulajdonjogukat jelölték meg ily módon. Hogy kik, egyelőre nem ismert, ahogy az sem, hogy miért mértani ábrákat készítettek e célra.

(Múlt-Kor nyomán)

viking-fekete-nap-triko-noi
schwarze-sonne-triko-noi
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo
rudolfhess-a-beke-martirja
white-pride-world-white-polo
schwarze-sonne-triko-ferfi
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
michael-wittmann-tiger-ace-t-shirt-2

Maradj velünk kapcsolatban!