landstorm-nederland
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
valknut-runa-kor-polo
gotz-von-berlichingen-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-polo
white-power-triko-noi
batschka-polo

Az egykori fasiszta vezető, Benito Mussolini iránti tisztelet nem sokat veszített erejéből.

Legalábbis ez olvasható ki abból, hogy az Itáliába érkezők lépten-nyomon portréjával díszített portékákba botlanak. A Mussolini-kultusz a maga legteljesebb formájában az északkelet-olasz városban, Predappióban van jelen. Ez volt ugyanis az a település, ahol Benito Amilcare Andrea Mussolini 1883. július 29-én megkezdte földi pályafutását.

Az akkor még Dovia nevet viselő települést Mussolini a fasiszta várostervezés modelljének szemelte ki, előbb átépítette majd Predappióra keresztelte szülővárosát.

Maradj velünk kapcsolatban!

Később, miután a kommunista söpredék 1945-ben elfogta és gyalázatos módon kivégezte, itt is temették el, szüleivel, feleségével, lányával és gyermekeivel együtt, a predappiói mauzóleumban. (A Duce holttestét titokban a milánói Musoccóban hantolták el, 1946-ban hívei kiásták, majd évekkel később egy szappanos ládában találták meg. Később ismét elrejtették, 1957-ben pedig visszaszolgáltatták a családnak.)  Szelleme a mai napig él, sírjához évente ötvenezren zarándokolnak el.

Nyaranta is több ezren keresik fel Predappiót, ahol ilyenkor zsúfolásig megtelnek a főút melletti kocsmák és éttermek, s ahol pólók, hamutálak, borok, kávésdobozok és öngyújtók képéről mosolyog vissza a katonai egyenruhában feszítő, karját a jól megszokott pózba lendítő Mussolini. Az üzletekben a horogkeresztes zászlók mellett akár - 45 euróért - egy 45 centiméter magas bronz mellszobrot is beszerezhetünk, de az idelátogató német szimpatizánsok legnagyobb örömére Hitler-büszt is kapható, igaz, jóval kisebb méretben.

Az agymosás ellenére sok olasz nosztalgiával tekint a Duce két évtizedes uralmára. Mussolini idejében még minden városban működött postahivatal, a kormányfő lecsapoltatta a délkelet-toszkániai Maremma mocsarait, a vonatok pedig óramű pontossággal jártak...stb.

"Mussolini fasiszta államának megszűnését végső elemzésben nem belső erők, hanem az angolszász megszálló hatalmak okozták. A Mussolinit meggyilkoló Valerio partizán "ezredes" idegen hatalmak ügynöke volt. A milánói dóm előtti téren lezajlott holttestmeggyalázás a második világháborút követő pszichotikus hangulat következménye, és egyben az ebben résztvevő olaszok részéről mélységes hálátlanság volt a munkanélküliséget megszüntető, Olaszországot felvirágoztató Mussolini iránt.

A túlerővel szemben folytatott hősi küzdelmet követő bukás nem indokolja egy történelmi személyiség érdemeinek feledését, és az ellenség által bűnbaknak kikiáltott Vezér meggyalázása méltatlan egy kultúrnéphez, de politikai rövidlátás jele is. Minden nép köteles történelmi személyiségeinek érdemeit tiszteletben tartani; ez a nemzeti önbecsülés feltétele és záloga. Ami pedig az ellenség érdemeit illeti, a népek bölcsessége ott kezdődik, amikor megtanulják az ellenségben is becsülni és tisztelni azt, ami nagyszerű." (Tudós-Takács János)

(mult-kor.hu nyomán - Cs. Vendel - Kitartás.hu)

gotz-von-berlichingen-polo
polizei-division-polo
schwarze-sonne-kapucnis-pulover
mjollnir-polo
odin-s-ravens-polo
odin-polo
waffen-ss-hunyadi-granatos-hadosztaly-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: