schwarze-sonne-triko-ferfi
wewelsburg-schwarze-sonne-polo-2
viking-fekete-nap-kapucnis-pulover
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
white-power-polo
white-pride-world-wide-triko-ferfi
kartsjager-t-shirt
gotz-von-berlichingen-polo

Eljárást indított a cionista körökben "neonáciként" számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) állami támogatásának megvonására a német törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat.

A határozat értelmében a Bundesrat indítványozza a szövetségi alkotmánybíróságnál, hogy hat évre zárják ki az állami finanszírozásból az NPD-t.

Maradj velünk kapcsolatban!

Az eljárás alapja egy tavalyi alkotmánymódosítás, amely szerint ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy "tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul".

A határozatban kiemelték, hogy az NPD megfelel ennek a feltételnek, a párt "nem tartja tiszteletben a szabadságon és demokrácián alapuló berendezkedést, és alkotmányellenes célokat követ".

A határozat szerint az NPD legutóbb – 2016-ban – 1,137 millió euró (352 millió forint) állami támogatást kapott.

A NPD-t 1964-ben alapították, betiltásáról szinte fennállása óta tart a vita. Először – 2003-ban – a törvényhozás két kamarája, a Bundestag és a Bundesrat közösen kérte az alkotmánybíróságtól a párt betiltását. A testület az indítványt formai okokra hivatkozva elutasította. Másodszor egyedül a Bundesrat próbálkozott, indítványát az alkotmánybíróság 2017 elején az NPD "csekély társadalmi befolyásával" indokolva elutasította.

Az NPD a tavalyi Bundestag-választáson a szavazatok 0,4 százalékát szerezte meg, amellyel nagymértékben gyengült a négy évvel korábbi 1,3 százalékhoz képest.

white-power-triko-ferfi
waffen-ss-wallonien-polo
reenactor-polo
white-power-polo
division-italia-polo
odin-polo
viking-harcos-polo
prinz-eugen-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: