valknut-runa-kor-polo
ver-es-becsulet-avagy-feher-ellenallas-vilagszerte-polo
reenactor-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-triko-ferfi
thor-mit-uns-kapucnis-pulover
viking-fekete-nap-polo
tizennegy-szo-pulover

Herschel Grynszpan volt a kristályéjszaka, azaz a nemzetiszocialista Németországban 1938-ban megindult zsidóellenes pogromok kirobbantója.

(The Guardian)

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

A zsidókkal szembeni erőszak ugyanis azután robbant ki, hogy a lengyel zsidó Grynszpan Párizsban meggyilkolta Ernst vom Rath követségi tanácsost a német nagykövetségen.

A férfi sorsáról eddig azt lehetett biztosan tudni, hogy a Gestapo kezébe került, majd onnan a sachsenhauseni munkatáborba. Az utolsó hivatalos feljegyzés 1942-ben származott felőle, és eddig nem volt világos, hogy túlélte-e a háborút, bár voltak olyan feltételezések, amelyek szerint igen.

Most azonban előkerült a férfi egy 1946-os fotón, ami alapján az azt felfedező kutató úgy véli, pont kerülhet a rejtély végére: Grynszpan élve került ki a tömeggyilkos németek kezei közül!

A lengyel fiatal egyébként annak idején azért gyilkolta meg a német nagykövetet Párizsban, mert így akart bosszút állni, amiért a németek őt és családját sem látták szívesen Németországban.

A gyilkosság után Joseph Göbbels propagandaminiszter felhívására megindult a zsidók megregulázásra, ami Kristályéjszaka éven vonult be a történelembe.

totenkopf-polo
gotz-von-berlichingen-polo
viking-fekete-nap-triko-noi
odin-fenrir-polo
landstorm-nederland-2-polo
ver-es-becsulet-kapucnis-pulover
panzerdivision-totenkopf-kapucnis-pulover
waffen-ss-langemarck-polo

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: