valknut-runa-kor-polo
leibstandarte-polo
otto-von-skorzeny-polo
30-januar-onkentes-granatos-waffen-ss-hadosztaly-polo
dirlewanger-polo
odin-polo
wpww-kapucnis-pulover
white-power-polo

Százmillió font, vagyis közel 33 milliárd forint értékű aranyra brit kincsvadászok egy csoportja bukkant rá az Északi-tengeren, a szigetország partjai­tól 220 kilométerre.

A négy tonna aranyat az SS Minden nevű német teherhajó roncsai között, feltehetően a postai szobában találták meg. A szakértők úgy vélik, a III. Birodalom aranyát Dél-Amerikából Németországba szállították, amikor a hajó nem sokkal a II. világháború kirobbanása után, 1939 szeptemberében elsüllyedt.

Maradj velünk kapcsolatban!
 Iratkozz fel hírlevelünkre:

Az arany nagy valószínűséggel dél-amerikai bankokból származik. Sajtóhírek szerint a teherszállítót a süllyedést megelőzően két angol cirkáló, a HMS Calypso és a HMS Dunedin szúrta ki, mire Hitler maga adta ki a parancsot, hogy a legénység lékelje meg és süllyessze el az SS Mindent annak érde­kében, hogy az ellenséges haderő ne kaparinthassa meg az értékes rakományt.

A legénység sikerrel járt, a zátonyra futott hajóban őrzött aranyra csak évtizedekkel később derült fény. Georg Lárusson, az izlandi parti őrség igazgatója elmondta, hogy a kincsvadászoknak nem volt engedélyük az izlandi vizeknél kutatni.

– Először azt mondták, hogy egy érdekes célpontot kerestek, ami a II. világháborúból származik, de hogy mi az, azt nem fejtették ki bővebben – tette hozzá Lárusson.

Az már biztos, hogy a kincsért tovább folytatódik a hajsza, ugyanis a britek beadvánnyal fordultak az izlandi kormányhoz, hogy a megtalálóé legyen a zsákmány. A nagy-britanniai kutatócsapat azt is kérte, hogy lyukat fúrhassanak a hajóba, és így kiemelhessék a kincset rejtő dobozokat. A hatalmas értékű nemesfémleletért már korábban is indult egy expedíció, ám akkor a helyi hatóságok leállították a keresést, mondván, nem találták rendben a kincsvadászok engedélyeit.

Britek mentették ki a legénységet

Miután elsüllyesztették az SS Mindent, a legénységet a brit HMS Dunedin cirkáló mentette ki. A német legénységet a skóciai Orkney-szigeteknél található Scapa Flow öbölhöz vitték, amely az első és a második világháborúban a Brit Királyi Haditengerészet fő bázisa volt. A történészek feljegyzései szerint a mentés idején a britek azt hitték, hogy a hajó rakománya értéktelen volt, ám később mégis terjedni kezdett a szóbeszéd, hogy arany lehetett a hajón. Ezért is szánhatták rá magukat a méregdrága kutatóhajó kibérlésére a kincsvadászok.

waffen-ss-langemarck-polo
totenkopf-polo
polizei-division-polo
viking-fekete-nap-triko-ferfi
landstorm-nederland
thor-mit-uns-polo-2
mjollnir-polo
schwarze-sonne-triko-noi

Maradj velünk kapcsolatban!

 Iratkozz fel hírlevelünkre: