Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1944. április 3-án 180 db Boeing B-17 és Consolidated B-24 négymotoros nehézbombázó, 137 db P-38 és P-47 vadászgép védelme mellett támadott budapesti célpontokat.

Budapestet először érte bombatámadás. 1943 őszétől a szövetséges légierők átrepüléseinek száma megnőtt. E repülések közül az 1943. október 24-i mérföldkő az ország bombázásának történetében. E napon hullottak először amerikai bombák Magyarország földjére. 111 db bombázó támadta Wiener Neustadtot. Valószínűleg sérült vagy műszaki hibás gépek oldották kényszerből bombáikat, hogy tartani tudják helyüket az alakzatban. A bombázás veszteségeket nem okozott.

1944. január 7-én 48 db B-17-es, Lightning vadászok kíséretében Maribort bombázta. A kötelék berepült Nyugat-Magyarország fölé és több községet ért bombatámadás, jelentéktelen károkat okozva. A 2/1-es vadászszázadot bevetették, a Héjákkal felszerelt alakulat két bevetést repült, ellenséggel nem találkozott. Január 23-án éjjel ismét bombatámadás ért több községet. A károk elenyészők voltak. Január 31-én 17 db B-17-es Klagenfurt repülőterét bombázta. A magyar Héja vadászok ismét bevetésre kerültek, de ellenséggel most sem találkoztak. Februárban egy eseménytelen bevetése volt a századnak. Ebben a hónapban kapták meg a Bf 109-es vadászgépeket. Február 22-én amerikai kötelékek ismét érintették Magyarország légterét. Egy a lispei légvédelem által megrongált B-24H Csáktornya mellett kényszerleszállt, személyzete magyar hadifogságba esett.

Márciusban a 2/1. századnak egy bevetése volt. Ekkor viszont már légi harcra is sor került. A három rajból álló századot nem sokkal a bevetés kezdete után visszahívták a bázisra. A 3. raj 4 gépe (valószínűleg rádióhiba miatt) nem vette a visszahívó parancsot és megtámadta az amerikai bombázókat. A nehézbombázók elleni támadásban tapasztalatlan pilóták közül mind a 4 találatot kapott. Kis Benedek István tizedes gépe Szabadhídvégtől 15 km-re csapódott a földbe, a pilóta hősi repülőhalált halt. Murvay János őrmester gépe Mezőkomáromnál kényszerleszállás közben egy házba rohant és felrobbant. Ő szintén hősi repülőhalált halt. Ők voltak a nyugati szövetséges légierők elleni bevetések első hősi halottjai. A raj másik két gépe elérte a saját repülőteret.

Március 19-én megkezdődött a Magyarországra történő német bevonulás. Felszállási tilalom lépett érvénybe, de ezt néhány nap múlva feloldották. Az első amerikaiak elleni légi győzelmet - bizonyos források szerint - 1944. március 27-én aratta a győri Magyar Waggon és Gépgyár berepülőpilótája egy P-38 Lightning felett. A légi győzelmet amerikai adatok nem támasztják alá.


Április 3.

Ezen a napon 180 db Boeing B-17 és Consolidated B-24 négymotoros nehézbombázó, 137 db P-38 és P-47 vadászgép védelme mellett támadott budapesti célpontokat. Budapestet először érte bombatámadás.

Az 1944 áprlils 3-i amerikai bombázásnak 1073 halálos áldozata és 526 sebesültje volt. Budapest ipari üzemei súlyosan megsérültek (pl. a Dunai Repülőgépgyár). A ferencvárosi rendező pályaudvar néhány hétig kisebb kapacitással üzemelt.

Magyar oldalról a 2/1. vdsz. 12 db Bf 109-ese, az 5/1. éjszakai vdsz. 9-10 db Me 210-ese, a tököli RÁB készültség 2 db Me 210-es gépe és a szolnoki reptérről az 1/1. vdsz. 4 db Héja gépe került bevetésre. Német részről kb. 50-60 db vadász és rombológépet vetettek be. A veszteségek és az elért eredmények csak részlegesen ismertek. A JG 27 három B-17, két P-38 és egy B-24 lelövését jelentette.


Eredmények:

Hemmert László hdgy. és Beregszászi Sándor szkv.(2/1. vdsz) - B-24 (Kajdacs, É.)
Papp Tibor fhdgy. (1/1. vdsz) - B-24 (Kulcs)
Zsámboki Dezső őrm. (5/1. é. vdsz.) - B17 (Gara)(28)
Rádióslövésze: Sallós Géza őrv.

Nem igazolt légi győzelem (2):
Irányi Pál fhdgy. (2/1. vdsz) - B-17 (Ferihegy)
Hemmert László hdgy. (2/1. vdsz) - P-38 Veszteségek: Megsemmisült 2 Bf 109, 2 Me 210, 1 Héja.

A rombolók legénységéből Nagy Kornél fhdgy. súlyosan megsebesült, lövésze Kuthy István őrm. (RÁB) hősi repülőhalált halt (gépüket kényszerleszállás után is lőtték a P-38-asok, Kuthy őrm. ekkor kapott halálos sérülést). A másik (5/1. éjszakai vdsz.-hoz tartozó) 210-est is P-38-ak lőtték le, személyzete, Zsámboki Dezső őrmester, pilóta és Sallós Géza őrvezető, rádióslövész, hősi repülőhalált halt. A lelőtt Héjából pilótája Partos András hdgy. sikeresen kiugrott. Másik két Héja sérülten kényszerleszállt, pilótáik (Hollósi fhdgy., Nemeslaki őrm.) sértetlenek maradtak.

Sokáig tartotta magát az a feltételezés,hogy az április 3-i bombázás a márciusi német bevonulás következménye volt. Azonban régóta tudható, hogy az angolszász hatalmak az 1943 novemberi Teheráni Konferencia óta pontos listával és menetrenddel rendelkeztek a magyarországi célpontokat illetően.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az tény, hogy november 4-én hajnalban a szovjet csapatok ismét rátörtek Budapestre, Nagy Imre a Jugoszláv nagykövetségre menekült. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy ezen a napon leverték volna a szabadságharcot. Sőt.

Gyászhírek és gyásztáviratok a gyászkeretes újságokban, sírva dolgozó munkásnők a hangulatjelentésekben, és az időjárás-jelentést is kiszorító rádióközvetítések.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

Kannibálszigetnek vagy a halál szigetének nevezik a Szibériában, az Ob folyó mentén található Nazino-szigetet, amely a sztálini terror egyik legsötétebb fejezetének helyszínéül szolgált.

Az alpesi ország korábbi jogszabályai ugyan tiltják az „emberek becsmérlését vallási, etnikai vagy szexuális irányultságuk miatt”, de csak akkor, hogy ha az elhangzott kijelentések, a használt jelképek vagy bemutatott mozdulatok „propagandisztikus célokat” szolgálnak, jelentsen ez bármit.

Ahhoz, hogy megérthessük a totalitárius woke ideológia amerikai elhatalmasodását lehetővé tévő mentális légkört, célszerű vázlatosan feleleveníteni az Egyesült Államok történelmi gyökereit.

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.

Vád alá helyezték a németországi hazafias szélsőjobb egyik vezető politikusát, Björn Höckét, mert „náci” jelszó használatával vádolják, írja a BBC.

Ha az 1939. augusztus 23-án Moszkvában aláírt német–szovjet megnemtámadási egyezményt, amelyet Ribbentrop–Molotov paktumnak szokás nevezni, meg akarjuk érteni, akkor vissza kell mennünk 1939 márciusára.

A brazil Nemzeti Emberi Jogi Tanács nevezetű szervezet különböző felméréseken alapuló tanulmánya szerint „riasztóan növekszik a náci csoportok jelenléte” a dél-amerikai országban. 

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

Pénzgyűjtésbe kezdett a 2023-as antifa támadások kitervelőjének és elsőrendű vádlottjának, Ilaria Salisnak családja.

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte Henri Goldstein, a skandináv ország zsidajinak vezére.

A vérzivataros 20. század során több híres és hírhedt személyiség is megfordult a szegedi Csillag börtön celláiban.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.