Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Különböző jelek alapján úgy tűnik, hogy Amerika közvetlen katonai konfrontációra készül Oroszországgal Ukrajnában és/vagy Kínával Tajvanon. 

Montecuccoli szerint a háborúhoz elsősorban pénz kell, amelyből Amerikának – az ex nihilo pénzgyártás világbajnokaként – elvileg korlátlan mennyiség áll a rendelkezésére, valójában azonban a gazdaságának is bírnia kellene a háborús viszonyok okozta gyűrődést.

Egy ország gazdasági erejét elvileg a GDP-je jelzi, feltéve, hogy korrekt módon számítják ki. Amerika azonban szokásához híven e tekintetben is becsapja önmagát és a világot egyaránt. Elöljáróban következzen néhány szikár tény és adat. Az ún. vásárlóerő-paritásos (PPP) GDP tekintetében Kína már 2014-ben megelőzte az Egyesült Államokat, a nominális GDP-t illetően azonban az USA még őrzi vezető helyét – legalábbis papíron, és valószínűleg már csak ott.

Egy ország valódi gazdasági erejét az mutatja meg, hogy mennyi piacképes árucikket képes termelni a világpiacra. 2000-ben – néhány afrikai ország, Kuba, Irán, Szaúd-Arábia, Kazahsztán, Mongólia, Észak-Korea, Vietnám és Laosz kivételével – az Egyesült Államok volt az világ összes többi országának az első számú külkereskedelmi partnere. 2020-ban – Kanada, az USA közép-amerikai és Karib-szigeteki hátsó udvara Ecuadorral bezárólag és néhány európai állam (Finnország, Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc, Ausztria, Dánia, Észtország, Litvánia, Portugália), valamint Izrael kivételével – a világ összes többi országának már Kína az első számú külkereskedelmi partnere. Két évtized alatt Kína detronizálta Amerikát a „világ műhelyének” posztján. Jelenleg az USA GDP-jének kevesebb mint az ötöde származik ipari, vagyis termelő tevékenységből, és az arány fokozatosan zsugorodik, míg Kína GDP-jének több mint a 40 százaléka származik termelésből. Az utóbbi évtizedekben Amerika ipari (értékteremtő) országból egyre inkább szolgáltató (értékfogyasztó) országgá vált.

A GDP nagysága nagy mértékben irreleváns lehet az adott ország gazdagsága és jóléte szempontjából, és az országok GDP alapján történő összehasonlítása tele van ellentmondásokkal. A GDP egykor az ország által termelt áruk és szolgáltatások mérőszáma volt, és valószínűleg valamikor pontos mutatónak számított, de fokozatosan az „enyém nagyobb, mint a tiéd” játék eredményének rögzítésére szolgáló propagandaeszközzé vált. Az USA folyamatosan próbálja elmozdítani a kapufát, hogy növelje pontszámát, és egyre kreatívabb módszereket talál a GDP-számok növelésére.

Néhány ilyen módszer a teljesség igénye nélkül. Ha egy országnak államilag támogatott egészségügyi és oktatási rendszere van, akkor ezek alacsony költségeikkel kerülnek be a GDP-számításba. Az Egyesült Államokban, ahol magántulajdonban lévő és profitorientált egészségügyi és oktatási rendszer működik, a sokkal magasabb költségek a GDP-statisztikában sokkal magasabbnak látszó gazdasági teljesítmény hamis tükrében fognak szerepelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az amerikai nép gazdagabb volna: valójában sokkal szegényebb, mert a jövedelme nagy részét az egészségügyre és az oktatásra kell költenie. Ha egy ország, mint az USA, évente több mint ezermilliárd dollárt költ a hadseregére, akkor ezek a kiadások erősen felduzzasztják a nemzeti statisztikát. Az USA GDP-jét a privatizált infrastruktúra (az összes repülőtér, autópálya, vasútvonal, áramtermelő állomás, iskola, egyetem és más létesítmény) is hizlalja. A megnövekedett GDP azonban valójában a lakosság növekvő szegénységének a pontos mutatója, mivel a megnövekedett GDP pontos összegét a lakosság zsebéből kell kivenni. A privatizáció esetében mindenkinek sokkal magasabb díjakat és illetékeket kell fizetnie a magánvállalkozásoknak, mint amennyit korábban a kormánynak fizettek, és pontosan ezek az állampolgárok zsebéből kivett megnövekedett díjak és illetékek eredményezik a GDP növekedését.

Az amerikai kormány egyik ügyes trükk­­je az úgynevezett „betudott bérleti díj” (imputed rent), ami azt jelenti, hogy ha valakinek van egy háza, a kormány hozzáadja a GDP-hez azt a virtuális összeget, amelyet a tulajdonosnak bérleti díjként kellett volna fizetnie (de nem tette), azon az elmebajos alapon, hogy ha az illetőnek nem lenne háza, akkor ezt a bérleti díjat fizette volna. Csak ez az egy tétel mintegy 1600 milliárd dollárral, azaz 8 százalékkal növelte az USA GDP-jét. A GDP-t az inflációval is korrigálják (lefelé), így – amint azt látni fogják – az USA durván alábecsüli az éves inflációs rátát, ami automatikusan további 2300 milliárd dollárral, azaz körülbelül 12 százalékkal növeli a GDP-t. Ez a két elem önmagában azt jelenti, hogy az USA GDP-je körülbelül 20 százalékkal hamisan és mesterségesen feltuningolt adat.

A fenti „betudott bérleti díj” séma szerint az otthonában élő háztulajdonost két személyként kezelik: az egyik egy bérlő, aki „betudott” (mesebeli) bérleti díjat fizet, a másik pedig egy kisvállalkozást működtető háziúr, aki a ház tulajdonosa és bérbeadója. Az egy személyben két személy háztulajdonos tehát bérlőként ál-bérletidíjat fizet, amely a GDP álértékébe bekerül, miközben bérbeadóként ál-bérletidíjjal rendelkezik, amely az ország egy főre jutó ál-nemzetijövedelmébe kerül be. Az egy főre jutó átlagos amerikai jövedelemre vonatkozó leggyakoribb adat 47 ezer dollár körül van, ami egyenesen a fantázia világából származik.

Először is, a fent említett „betudott bérleti díj” nemcsak a GDP-be, hanem a nemzeti átlagjövedelemre vonatkozó adatokba is bekerül, ami azt jelenti, hogy minden egyes háztulajdonos jövedelmét felduzzasztják a nem létező „bérleti díjjal”. Az amerikai gazdaság oly mértékben túlfinancializált (pénzügyileg bürokratizált), hogy a GDP majdnem felét pusztán könyvelési tételek (számlaközi pénzátutalások, pénzügyi szolgáltatások, tőzsdei spekulációk stb.) alkotják, amelyek semmiképpen sem hasonlíthatók a tényleges termeléshez vagy valódi szolgáltatások nyújtásához. Ha a számvitelből kivennék a financializációs szempontokat, az USA reál-GDP-je közel 50 százalékkal csökkenne, és az egy főre jutó nemzeti jövedelem körülbelül 20 ezer dollárra esne vissza.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Közvetlenül a II. világháború után Lengyelországban 277 börtönben és 1255 kommunista koncentrációs táborban több mint 200 ezer német származású polgári személyt gyűjtöttek össze, mialatt a vasfüggöny szovjet oldalán 16 millió német származású polgári lakost telepítettek ki.

Kun Béla, születési és 1916-ig használt nevén Kohn Béla, a 133 napos magyarországi tanácsköztársaság zsidó vezére 1886. február 20-án született.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

Tíz év börtönbüntetést kapott a betiltott brit nemzetiszocialista szervezet, a National Action társalapítója.

Április negyedike, vagy ahogyan az 1945 után kiépülő kommunista diktatúra kánonjában szerepelt, a felszabadulás, nem csak a pártállam piros betűs ünnepének, hanem négy évtizeden át a rendszer legfontosabb legitimációs pontjának számított, és nem véletlenül.

Valaha, réges-régen, még a II. világháborúban volt egy erődítményekből álló védvonal, melyet a később legyőzhetetlennel minősített szovjet haderő sem tudott áttörni. Árpád-vonalnak hívták.

Brit tudósok az adófizetők pénzéből finanszírozott projekt keretein belül keresik a tej és a gyarmatosítás közötti összefüggést.

Körülbelül három és fél év börtönbüntetésre ítélték pénteken egy amerikai fehér fajvédő csoport vezetőjét, aki elismerte, hogy online halálos fenyegetést tett közzé egy brooklyni újságíró ellen azért, hogy az leálljon a csoport rágalmazásával.

Az SS Vezetési Főhivatalának felállítási utasítását követően (1944. november 2.) Grassy József, az SS 25. fegyveres-gránátoshadosztályának parancsnoka törzsével Zalaszentgróton rendezkedett be.

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztek a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyenek a sétáló történelemórán, számol be a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata nyitányáról a honlapján a Légió Hungária.

Az antifasiszta szervezetek szerint Németországban megnövekedett az „antiszemita vandalizmus” a zsidó holokausztnak állított emlékműveknél.

Vád alá helyezték a németországi hazafias szélsőjobb egyik vezető politikusát, Björn Höckét, mert „náci” jelszó használatával vádolják, írja a BBC.

A komáromi várból indított szerelvény foglyait 1945. május 26-án rakták ki Cegléden. Vérhasgyanúsak voltunk, ezért nem mertek továbbvinni. 

Ami Magyarországon az 1945-ös budavári kitörés évfordulója, a Becsület Napja, az Bulgáriában a Lukov-menet.

Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese, a második világháború alatt  szerepet játszó politikusok közül az egyik legkülönösebb és legérdekesebb egyéniség.