Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

1955. május 14-én írta alá nyolc szocialista ország vezetője a lengyel fővárosban a Varsói Szerződés Szervezete létrehozásáról szóló okmányt.

A nyugati "agresszorokkal" szemben életre hívott, a szocialista tábor országaiban zajló reformfolyamatokat többször is katonai erővel megfékező szövetség egészen 1991. július 1-jéig létezett. Az egyezmény aláírására néhány nappal azután került sor, hogy az 1949-ben megalakult Német Szövetségi Köztársaságot felvették az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO).

Valamint egy nappal azelőtt, hogy az Ausztria semlegességét kimondó osztrák államszerződés aláírásával megszűnt a szovjet csapatok romániai és magyarországi állomásozásának jogi alapja. A lengyelországi megállapodás ugyanakkor - bár szövegében nem foglalkozott a szovjet csapatok állomásoztatásának kérdésével a szövetséges országokban - a "nyugati agresszorok elleni védelem" szükségességére hivatkozva megfelelő alapot adott ehhez.

A bevezetőből és 11 cikkelyből álló barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést nyolc, magát szocialista orientációjúnak nyilvánító ország (Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, a Német Demokratikus Köztársaság, Románia és a Szovjetunió) vezetői írták alá. Az eredetileg 20 évre szóló egyezményt 1975-ben tíz, 1985-ben pedig újabb húsz évvel meghosszabbították.

A közös parancsnokság alá helyezett, egyesített fegyveres erők élén szovjet tábornok állt, a szervezet székhelye Moszkvában volt. A magas szintű tanácskozásokra, a szerződés végrehajtásával kapcsolatban felvetődő kérdések megvizsgálására Politikai Tanácskozó Testület (PTT) alakult, és működött egy állandó honvédelmi miniszteri és egy külügyminiszteri bizottság is.

Magyarország az 1956-os forradalom idején bejelentette kilépését a katonai szövetségből, de erre a szovjet intervenció miatt nem kerülhetett sor. Albánia 1962-ben felfüggesztette tagságát, majd 1968-ban kilépett, Románia pedig 1964-től csak bizonyos korlátozásokkal vett részt a Varsói Szerződés (VSZ) munkájában. 1990-ben, a két német állam egyesülésével az NDK tagsága még a szövetség formális felbomlása előtt megszűnt.

Az aláíráskor a szerződő felek vállalták, hogy az ENSZ Alapokmányának megfelelően nemzetközi kapcsolataikban tartózkodnak az erővel való fenyegetéstől vagy erő alkalmazásától, és nemzetközi vitáikat békés eszközökkel oldják meg. Ugyanakkor kinyilvánították, hogy a szerződés bármely tagja ellen Európában bekövetkező fegyveres támadás esetén egyenként és közösen - a fegyveres erő alkalmazását is beleértve - azonnali segítséget nyújtanak a támadás áldozatának.

Ceaușescu még '89-ben is keménykedett volna

A Varsói Szerződés összességében inkább volt a szocialista tábor Szovjetunió iránti lojalitását biztosító politikai eszköz, mint a kelet-nyugati katonai konfrontáció eleme. Fennállásának három és fél évtizede alatt csak két fegyveres akciót hajtott végre, mindkettőt a tagállamokon belül: 1956-ban szovjet csapatok verték le a magyar forradalmat, 1968-ban pedig a tagállamok katonai intervenciója tiporta el a "prágai tavaszt".

A Varsói Szerződés sorsát a szocialista világrendszer megrendülése pecsételte meg. A VSZ 1988-ban még tárgyalásokat kezdett a NATO-val az európai hagyományos fegyverzetek csökkentéséről (CFE), amelyek 1990 novemberében megállapodással zárultak. Az 1989. júliusi bukaresti csúcsértekezleten azonban átadták a múltnak az 1968-as csehszlovákiai beavatkozás ideológiai alapjául szolgáló Brezsnyev-doktrínát, 1990 elején pedig Csehszlovákiának és Magyarországnak sikerült megegyeznie Moszkvával a területükön állomásozó szovjet haderők kivonásáról.

1990 júniusában, a Politikai Tanácskozó Testület moszkvai ülésén Antall József magyar kormányfő javasolta a VSZ katonai szervezetének felszámolását, a hónap végén pedig a magyar Országgyűlés már indítványozta, hogy az Antall-kormány kezdjen tárgyalásokat a kilépésről. Októberben, az NDK megszűnte után a Szovjetunió belegyezett abba, hogy négy éven belül hazaszállítja keletnémet területeken állomásozó katonáit. A katonai szövetség zilált állapotaira jellemző, hogy a november eleji budapesti csúcstalálkozót szovjet kérésre kellett elhalasztani.

A Szovjetunió 1991. február 12-én jelentette be, hogy április 1-jéig a tagállamok közös megegyezéssel felszámolják a Varsói Szerződés katonai szervezetét. Az erről szóló, 1991. február 25-én Budapesten aláírt dokumentum 1991. március 31-ével hatályon kívül helyezte a katonai együttműködést szabályozó összes szerződést. 1991. április 1-jén megszűnt a Varsói Szerződés Szervezetének valamennyi katonai szerve, testülete, intézménye és katonai tevékenysége. A "békés önfelszámolás" folyamata 1991. július 1-jén a tagállamok prágai csúcstalálkozóján ért véget: a Politikai Tanácskozó Testület utolsó ülése a tömböt hivatalosan is megszűntnek nyilvánította.

Nyolc évvel később, 1999. március 12-én a Varsói Szerződés egykori tagállamai közül Csehország, Magyarország és Lengyelország a NATO tagja lett. Példájukat 2004 márciusában további volt szocialista országok: Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Szlovénia is követték.

(Múlt-Kor nyomán)

Fotóarchívum

a-3-birodalom-ritkan-latott-pillanatai
dr-joseph-goebbels-propagandaminiszter-willi-huebner-hitlerjugend-tagnak-gratulal-a-harcban-tanusitott-batorsagaert-kapott-vaskereszt-kituenteteshez-1945-marcius-9
pz-kpfw-vi-ausf-b-tiger-ii-koenigstiger-nehezharckocsik-es-legenyseguek-pihenon-nyugat-magyarorszagon-1945-tavasz
martin-bormann-julius-schaub-adolf-hitler-karl-brandt-es-erhard-milch-a-birodalmi-legugyi-miniszterium-udvaran-erkezoben-werner-molders-vadaszrepulo-pilota-temetesere-1941-november-28
nemet-pancelosparancsnok-tiger-i-nehezharcskocsi-loevegtornyabol-kemleli-a-terueletet-a-szovjetunioban-1943
a-fuhrer-a-47-szuletesnapja-alkalmabol-tartott-katonai-tiszteletadasi-ceremonian-koszonti-a-wehrmacht-egysegeinek-menetoszlopat-1936-aprilis-20
tigis-tank-lovegtornyanak-lebontasa-a-keleti-fronton-a-lengyel-fokormanyzosag-teruleten-1944-nyar
tigris-harckocsik-menetoszlopa-hegymenetben-belgorod-tersegeben-a-keleti-fronton-1943-augusztus
adolf-hitler-beszel-a-nemet-muveszetek-napjan-muenchenben-1939-julius
hitler-kancellar-a-iv-teli-olimpiai-jatekok-megnyitojan-garmisch-partenkirchenben-bajororszagban-1936-februar-6
nemzetiszocialista-ifjusagi-szervezetek-a-berlini-olimpiai-stadionban-nemetorszagban-1937-majus-1
waffen-ss-pancelosparancsnokok-tanacskozasa-a-harcmezon-oroszorszagban-1944-januar
adolf-hitler-es-a-hadsereg-parancsnokai-a-hosoek-napja-megemlekezesen-1935-marcius
ket-sd-kfz-9-fellanctalpas-harcjarmu-vontat-egy-tiger-i-nehezharckocsit-nettuno-tersegeben-olaszorszagban-1944-marcius
benito-mussolini-megtekint-egy-panzer-v-loevegtoronybol-kialakitott-vedelmi-allast-eszak-olaszorszagban-1944
a-101-es-ss-nehezpancelos-osztaly-tigris-harckocsijanak-roncsa-villers-bocage-varosaban-franciaorszagban-1944
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-javitasa-a-keleti-fronton-egy-alcazott-karbantarto-letesitmenyben-1944-nyar
sturmgeschuetz-iii-40-ausf-g-rohamloeveg-valahol-a-szovjetunioban-1943
august-von-mackensen-adolf-hitler-werner-von-blomberg-hermann-goering-werner-von-fritsch-es-erich-raeder-egy-katonai-tiszteletadasi-ceremonian-berlinben-1936-marcius-8
a-6-nemet-hadsereg-felvonul-sztalingrad-alatt-1942-augusztus
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tigris-tankja-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
adolf-hitler-es-hermann-goering-birodalmi-marsall-nemet-tabornokok-tarsasagaban-1944
a-hitlerjugend-tagjainak-uedvoezlese-a-tokioi-vasutallomason-japanban-1938
nemet-tigris-nehezharckocsi-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1943-junius-22
panzerkampfwagen-vi-b-koenigstiger-nehezharckocsi-alcazasanak-festese-franciaorszagban-1944-junius
hermann-goring-es-adolf-hitler-a-frissen-megnyilt-nemet-muveszetek-haza-muzeumban-munchenben-1937-julius-18
magyar-nyilaskeresztesek-vonulnak-egy-panzer-vi-tiger-ii-koenigstiger-nehezharckocsi-elott-a-budavari-szent-gyoergy-teren-1944-oktober-15
adolf-hitler-es-erwin-rommel-valamint-kiseretuek-a-diszsorfal-elott-goslarban-nemetorszagban-1934-szeptember-30
adolf-hitler-nemet-fuehrer-es-birodalmi-kancellar-talalkozoja-neville-chamberlain-brit-miniszterelnoekkel-a-dreesen-hotelben-bad-godesbergben-a-hatterben-joachim-von-ribbentrop-1938-szeptember-22-24
nemet-harckocsizok-panzer-vi-tiger-i-nehezharckocsi-seruelt-lanctalpat-cserelik-kurszk-tersegeben-a-keleti-fronton-1943-junius