waffen-ss-30-januar-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
koszonom-hogy-nem-keveredsz-polo
theodor-eicke-waffen-ss-totenkopf-obergruppenfuhrer-polo
elesett-hosok-csarnoka-valhalla-polo
leon-degrelle-waffen-ss-tabornok-polo
14-szo-polo
skinhead-rac-skrewdriver-isd-polo

A világháború előrehaladtával, 1940 és 1945 között a teljes német ipar fokozatosan átállt a háborús termelésre.

Bútorgyárak szekrény helyett repülőkbe segítettek be, a Hugo Boss sem divatöltönyöket varrt, hanem uniformisokat a Waffen-SS és Wehmarcht részére, a tradicionális bőrnadrággyárak pedig kenyérzsákot varrtak a tradicionális bőrnadrág helyett.

Számtalan további példát lehetne sorolni, mi ma a világ leghíresebb sportszergyártójának egyik legérdekesebb termékéről, a Raketenpanzerbüsche 54-ről, más néven a Panzerschreckről, vagyis a páncélosok réméről (alias kályhacső) mesélünk.

A Panzerschreck egy 88 milliméteres, gyalogsági páncéltörő rakétavető volt. A kezelő a vállán tartotta a fegyvert, a kilőtt rakéta jó tíz centi páncélt volt képes átütni. Ezzel nagyjából az első igazán sikeres gyalogsági páncélelhárító fegyver volt német oldalon, egyes szakértők szerint ha már az 1941-es keleti offenzíva idején is ilyennel harcoltak volna a németek, az döntően befolyásolta volna a harcok alakulását. Persze ez sosem fog kiderülni, de az 1944-es beszámolók szerint a fegyver tényleg jó konstrukció volt.

Mármint leszámítva, hogy nem véletlenül hívták kályhacsőnek: a rakéta komoly mennyiségű füstöt okádott magából az indításkor a cső mögé, és persze ez repülés közben sem változott meg. Ennek két nagy hátránya volt. Az egyik, hogy a kezelők az első lövés pillanatában a teljes harcmező minden pontjáról jól láthatóvá váltak, és ez még akkor sem jó, ha a kb. 150 méterre lévő célpontjukat eltalálták. A másik, hogy zárt helyről, például épületből vagy bunkerből nem lehetett használni, a rakéta füstje nemcsak sűrű volt, de mérgező is.

A kezelőknek eleinte ráadásul még hosszú bőrkabátot és betét nélküli gázálarcot is kellett viselniük, hogy a fegyverből kirepülő rakéta hajtóművéből kiáramló forró gázok és mindenféle anyagdarabkák ne égessék meg a bőrüket. Később egy védőpajzsot rendszeresítettek a fegyvercsőre, ami jól védett, csak az addig 9,5 kilós fegyverből hirtelen 11 kilós lett (mármint üresen, a rakéta még erre jött rá).

Az Adidas természetesen nem ugyanazokkal a gépekkel gyártott páncéltörő rakétavetőket, mint a cipőket megvarrták, a gyárépületben a korábbi felszerelés helyét ponthegesztő állomások vették át, amikor a birodalom 1943 decemberében minden nélkülözhető, polgári célú gyártást a hadiipar szolgálatába állított, így a Dassler testvérek herzogenaurachi gyárát is.

Egészen 1945 áprilisáig tartott ez az időszak, az amerikaiak akkor foglalták el a várost. Először le akarták rombolni a gyárat, de a legendák szerint Adi Dassler felesége, Käthe kérésére nem tették, hiszen miért is rombolnának le egy gyárat, ahol a munkások sportcipőt meg labdát gyártanak, ha éppen nem szőnyegbombázzák a hazájukat.

A gyár és a márka valószínűleg ennek köszönheti, hogy fennmaradt és világhírűvé vált, sőt, az első néhány nagyobb megrendelést pont a városba telepített légi bázison szolgáló amerikai katonáktól kapták. 

A Panzerschreck sem tűnt el teljesen, amerikai és szovjet fejlesztések is inspirálódtak a németek ötletéből – ami egyébként egy szép folyamat befejezése, tekintve, hogy a német fejlesztés a többek között Észak-Afrikában zsákmányolt, amerikai Bazooka továbbfejlesztése volt.

waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-kapucnis-pulover
leibstandarte-ss-adolf-hitler-sportjelveny-galleros-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
gungnir-odin-landzsaja-viking-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-kapucnis-pulover
leon-degrelle-waffen-ss-tabornok-polo
thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover

Fotóarchívum

hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben
a-das-reich-ss-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-harkov-ukrajna-tersegeben-1943-aprilis
a-hitlerjugend-tagjainak-menetoszlopa-egy-nemet-varos-utcajan-vonul-hogy-csatlakozzanak-a-hadsereghez-1944-november-25
nemet-panzer-ii-and-panzer-i-konnyuharckocsik-horsens-varosaban-daniaban-1940-aprilis
a-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai
panzerjaeger-12-8cm-selbstfahrlafette-vagy-stubborn-sturer-emil-oenjaro-panceltoero-loeveg
panzerkampfwagen-vi-b-koenigstiger-kiralytigris-nehezharckocsi-vimoutiers-orne-koezeleben-normandiaban-1944-junius-julius-koernyeke
rundstedt-tabornagy-terepszemlet-tart-a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-egysegeinel-eszak-franciaorszagban-1944-januar
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-seruelt-lanctalpakkal-egy-orosz-faluban-1943-1944-tel
tiger-i-nehezharckocsi-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1944-februar-wehmeyer
a-nemet-6-hadsereg-katonai-ovatosan-haladnak-elore-sztalingrad-hataraban-1942-nyar
nemet-harckocsizok-tigris-nehezharckocsijuk-arnyekaban-pikinkeznek-a-keleti-fronton-1943-nyar
a-hitlerjugend-tagjai-a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-hadosztaly-berlin-lichterfelde-barakkjai-elott-sorakoznak-berlinben-1942
nemet-tigris-nehezharckocsi-roncsa-olaszorszagban-roma-kozeleben-1944-junius-18
megsemmisult-panther-ausfuhrung-g-harckocsi-valahol-nemetorszagban-egy-lezart-hid-mellett-1945
pz-kpfw-vi-tiger-az-502-nehezpancelos-osztalybol-nevelben-pszkov-regio-1944-januar
dr-joseph-goebbels-propagandaminiszter-willi-huebner-hitlerjugend-tagnak-gratulal-a-harcban-tanusitott-batorsagaert-kapott-vaskereszt-kituenteteshez-1945-marcius-9
nemet-katonak-egy-stug-iii-as-fedezekeben-a-keleti-fronton-1943
adolf-hitler-a-lustgartenben-a-berlini-palota-erkelyen-beszel-az-1932-es-nemetorszagi-elnokvalasztasi-kampany-idejen-1932-aprilis-4
elhagyott-nemet-fegyverzet-proskurovnal-ma-khmelnitsky-1944-marcius
a-nemet-wehmarcht-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsija-tuneziaban-1943
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait-2
adolf-hitler-es-vilmos-porosz-kiralyi-herceg-potsdamban-az-ujjaepitett-reichstag-megnyitasakor-1933-marcius-21
tiger-i-nehezharckocsik-epitese-egy-nemetorszagi-gyarban-1944